Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον γερμανικό κλάδο παραγωγής και παροχής ενεργείας, καθώς οι σχετιζόμενες με το ρωσσικό φυσικό αέριο, εταιρείες οδηγούνται σε κρατικοποίηση. Η γερμανική Κυβέρνησις, εφαρμόζοντας τον αναθεωρημένο νόμο περί Ενεργειακής Ασφαλείας, συνεχίζει στον δρόμο της κρατικής παρεμβάσεως για την διάσωση κρίσιμων εταιρειών, με απώτερο στόχο την διασφάλιση της ενεργειακής σταθερότητος

Οι εταιρείες αυτές, αλλώς τε, ευρέθησαν … εν κενώ αέρος, μετά τους περιορισμούς ροής που επέβαλε η Μόσχα.

Μετά, λοιπόν, την είδηση περί κρατικοποιήσεως του κολοσσού Uniper, βασικού προμηθευτού της Γερμανίας με ρωσσικό φυσικό αέριο, πλέον και η ρωσσικών συμφερόντων Rosneft περνά σε καθεστώς κρατικής διαχειρίσεως με απόφαση της Κυβερνήσεως του Βερολίνου. Πρόκειται για τις δύο γερμανικές θυγατρικές του ρωσσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft Deutschland και RN Refining & Marketing.

Αναλυτικώς, την διοίκηση τους αναλαμβάνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Δικτύων, με έδρα την Βόννη, η οποία ελέγχει και καταγράφει, μεταξύ άλλων, τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.

Υπό τον έλεγχο της συγκεκριμένης ομοσπονδιακής αρχής τίθενται έτσι και τα τρία κομβικής σημασίας διυλιστήρια ρωσσικού, ως επί το πλείστον, πετρελαίου, στο Σβέντ του Βρανδεμβούργου, στην Καρλσρούη της Βάδης Βυρτεμβέργης και στο Φόμπουργκ της Βαυαρίας. Το ειδικό καθεστώς κρατικής διαχειρίσεως αναμένεται να διαρκέσει για έξι μήνες, δηλώνουν οι Γερμανοί αρμόδιοι. Ποιος, όμως, μπορεί να είναι βέβαιος για τις εξελίξεις του επομένου έτους, είναι το ερώτημα που απασχολεί ήδη την γερμανική αλλά και ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Η απόφασις ελήφθη με φόντο το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσσικό πετρέλαιο, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2023. Συμφώνως δε, με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας, οι δύο γερμανικές θυγατρικές της Rosneft εισήγαγαν αποκλειστικώς ρωσσικό πετρέλαιο αξίας πολλών εκατ. εκατομμυρίων ευρώ σε μηνιαία βάση. Ακόμη και μετά τη ρωσσική εισβολή στην Ουκρανία συνέχισα δε, να εισαγάγουν πετρέλαιο αποκλειστικώς από τη Ρωσσία. Ιδιαίτερα έμφασις, συμφώνως με το ρεπορτάζ της Ντώυτσε Βέλλε, δίδει πάντως η γερμανική κυβέρνησις στο διυλιστήριο του Σβέντ, δεδομένου ότι απασχολεί περίπου 1.200 εργαζομένους και αποτελεί πυλώνα της οικονομίας του Βρανδεμβούργου και εν γένει της ανατολικής Γερμανίας.

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")