της υπέρμετρης φορολογίας των δραστηριοτήτων του. Ιδίως η εισήγηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για έκτακτη φορολόγηση με τουλάχιστον 33% των κερδών του κλάδου των εταιρειών πετρελαιοειδών, αποτελεί ένα κατασκεύασμα χωρίς ηθικό ή νομικό έρεισμα το οποίο και προτίθεται να πολεμήσει υποστήριξε ο κ. Σιάμισιης, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου.
Σε μια εποχή που το πρόβλημα των τιμών που επηρεάζει αρνητικά τους καταναλωτές, δεν οφείλεται στο πετρέλαιο η Helleniq Energy δεν θα είχε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα να επιστρέψει στην κοινωνία ένα μέρος των αυξημένων κερδών της. Το μυστικό της εταιρεία μας δεν είναι ότι επιθυμεί να είναι η πιο κερδοφόρα, η πιο σωστή κοινωνικά και η πρώτη σε κάποιο τομέα, αλλά το να είναι ισορροπημένη σε όλα τα θέματα που την αφορούν και την επηρεάζουν, είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο κ. Σιάμισιης αναρωτήθηκε εάν πρόκειται να υπερφορολογηθούν και άλλοι κλάδοι που αποκόμισαν ισχυρά κέρδη κατά την περίοδο της πανδημίας.
«Λειτουργούμε σε μια αγορά στην οποία πολλές φορές οι κανόνες που τη διέπουν δεν είναι πάντα οι σωστοί», συνέχισε για να εξηγήσει: «Πριν από μερικούς μήνες η Κομισιόν επέβαλε φορολογία 90% στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, κάτι που αφορά ευθέως τον Όμιλο, αφού επηρεάζει την Elpedison» και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν μπορεί να επηρεάζει τον ρου της ιστορίας, το αν η Elpedison μπορεί να εμφάνισε πέρυσι ετήσια αύξηση κερδών κατά 40-50 εκατ. ευρώ, όταν ο τζίρος της αγοράς ανέρχεται σε δισεκατομμύρια.»
Ειδικά για τον κλάδο των πετρελαίων όταν γίνεται η σύγκριση με την περίοδο του κορωνοϊού είναι αδόκιμη, υπό την έννοια ότι η κατανάλωση πετρελαιοειδών εκείνη την περίοδο ήταν η χειρότερη στην ιστορία και το πετρέλαιο πήγε από τα 100 στα 40 δολάρια το βαρέλι. Εκείνη την περίοδο εγγράψαμε 500 εκατ. ζημιά. Κανείς δεν μας ρώτησε όμως αν έχουμε να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας και να καλύψουμε τις λειτουργικές δαπάνες σας, είπε.
Ένα άλλο σημείο διαφωνίας με το σκεπτικό της εν λόγω πρότασης έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο Όμιλος δεν δραστηριοποιείται μόνο στην διύλιση, αλλά κάνει και σε άλλους κλάδους όπως τα πετροχημικά. «Αν έχουμε κερδίσει χρήματα επειδή επενδύσαμε σε μια μεγάλη μονάδα πετροχημικών πρέπει να πληρώσουμε επιπλέον φόρο» αναρωτήθηκε και επεσήμανε πως αυτά τα κέρδη δεν θα πρέπει να συνυπολογίζονται για την έκτακτη φορολόγηση.
Επίσης, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι μέρος της δημοσιευμένης κερδοφορίας για την οποία γίνεται λόγος ότι θα φορολογηθεί προέρχεται από την λογιστική αύξηση, την οποία εκτίμησε σε 300-330 εκατ. ευρώ, της αποτίμησης των υποχρεωτικών αποθεμάτων ασφαλείας που τηρούν τα διυλιστήρια και δεν είναι πραγματική.
«Την ίδια στιγμή τόσο η Helleniq Energy όσο και η Motor Oil έχουμε επενδύσει, σε μια δύσκολη περίοδο κρίσης, και το κάναμε για να αυξήσουμε την εξαγωγική μας δυναμικότητα. Έτσι προσθέτουμε αξία στην ελληνική οικονομία. Και έρχεται τώρα κάποιος στις Βρυξέλλες και λέει ότι θα σε φορολογήσω γι’ αυτά. Με τη φορολόγηση κερδών που δεν αφορούν στην Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος οι δύο όμιλοι να τεθούν εκτός διεθνούς αγοράς. Θεωρώ αυτονόητο ότι ακόμη και εάν αποφασιστεί η έκτακτη φορολόγηση, θα εξαιρεθούν οι εξαγωγές» τόνισε.
Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ότι ο όμιλος έχει τη βούληση να συνεισφέρει στην κοινωνία μέρος των κερδών του, καλύπτοντας για παράδειγμα μέρος της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για μείωση στην αντλία της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι ένα μοντέλο έκτακτης συνεισφοράς των εταιρειών πετρελαιοειδών που εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες της Ε.Ε.
"Δεν είμαστε αρνητικοί να συμμετάσχουμε στη στήριξη της κοινωνίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, προειδοποιώντας ότι πιθανή φορολόγηση 33% στις εταιρείες διύλισης θα είναι σα να πυροβολούμε τα πόδια μας. Ανέφερε ακόμη πως ο Όμιλος έχει ήδη αποστείλει επιστολές με τις θέσεις του πάνω στο θέμα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στην κυβέρνηση. Προέβλεψε όμως πως σε κάθε περίπτωση το θέμα θα πάει πίσω, επειδή, υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις μέσα στην Κομισιόν. «Το να έρχονται, με κριτήρια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, και να φορολογήσουν μια εταιρεία όπως τα ΕΛΠΕ, που το 70% της κερδοφορίας τους δεν έχει σχέση με την Ευρώπη, το θεωρώ εντελώς άδικο» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι θέμα ποσοστού φορολογίας. Είναι θέμα φιλοσοφίας», τόνισε.
Τέλος επέκρινε την άκριτη προώθηση της πράσινης πολιτικής. «Δεν μπορεί να υπάρξει βιομηχανική παραγωγή με προστιθέμενη αξία και παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη, χωρίς να έχει βρεθεί μια τεχνολογικά και οικονομικά αποδεκτή λύση για την παραγωγή και αποθήκευση καθαρών μορφών ενέργειας, όπως είναι το μπλε υδρογόνο που παράγουν σήμερα τα (πρώην) ΕΛΠΕ. Κανένας δεν επενδύει σήμερα στο υδρογόνο από αυτούς που μιλούν συνεχώς γι’ αυτό. Δεν υπάρχει οικονομική τεχνολογία», είπε και συμφώνησε με παρατήρηση του energia.gr ότι τελικά, οι κινήσεις που γίνονται από πλευράς Κομισιόν στο θέμα της φορολογίας των ενεργειακών εταιρειών δεν ενέχουν το στοιχείο της τιμωρίας, αλλά της απελπισίας…