Η Πορτογαλία Αυξάνει τον Στόχο για την Πρώτη Υπεράκτια Δημοπρασία Αιολικής Ενέργειας στα 10 GW

Η Πορτογαλία Αυξάνει τον Στόχο για την Πρώτη Υπεράκτια Δημοπρασία Αιολικής Ενέργειας στα 10 GW
Παρ, 23 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:53

Η Πορτογαλία αύξησε τον στόχο για την πρώτη της δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στα 10 γιγαβάτ (GW), δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο, με στόχο να «προχωρήσει ταχύτερα» στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Τον Ιούνιο, ο Κορντέιρο έθεσε τη δυναμικότητα σε προσφορά στη δημοπρασία που αναμένεται το επόμενο έτος στα 6-8 GW, που ήταν ήδη στο διπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης στις αρχές του 2022.

 

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναγκάζει τις χώρες να ποντάρουν περισσότερο σε νέες τεχνολογίες για την ενίσχυση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, η οποία συνέβαινε ήδη ως μέρος μιας παγκόσμιας στροφής από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Κορντέιρο είπε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες και ο κατάλογος των παράκτιων τοποθεσιών προετοιμάζονται.

"Έχουμε επείγουσα ανάγκη και θα επιταχύνουμε ό,τι είναι ανανεώσιμο. Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια μεγάλη υπεράκτια δημοπρασία αιολικής ενέργειας και φιλοδοξούμε τώρα να φτάσουμε τα 10 GW χωρητικότητας", είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας, που θεωρείται το τελευταίο ''σύνορο'' στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία, έχει κερδίσει έδαφος σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία αλλά και σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας. Η Πορτογαλία έχει μεχρι τώρα ένα μικρό πλωτό αιολικό ισχύος 25 μεγαβάτ στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού.