Καταρρέουν Οικονομία και Χρηματιστήρια - Σε Πτώση oι Τιμές Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου  

Καταρρέουν Οικονομία και Χρηματιστήρια - Σε Πτώση oι Τιμές Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 23 Σεπτεμβρίου 2022 - 16:20

Σε πτωτικό σπιράλ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η ισοτιμία ευρώ –δολαρίου σε νέο χαμηλό 20ετίας (0,9769). Σε νέα υψηλά από το 2013 η απόδοση του ομολόγου αναφοράς του γερμανικού δημοσίου. Άλμα στο 4,61 για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη. Ο χειμώνας προμηνύεται κακός, ψυχρός κι ανάποδος

Η ακροδεξιά καλπάζει στην Ευρώπη. Ο Πούτιν συγκεντρώνει εφέδρους για τα μέτωπα της Ουκρανίας. Δεν τα λες και ελπιδοφόρα τα όσα συμβαίνουν στην Γηραιά ήπειρο. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όμως, ο Αμερικανός «σύμμαχος» τρίβει τα χέρια του, αφού οι εξελίξεις στην Ευρώπη αποβαίνουν ωφέλιμες για δολάριο και οικονομία.

Οι μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων κατέρρευσαν στο τέλος μιας ιδιαίτερα ταραχώδους εβδομάδας που χαρακτηρίστηκε από τις αθρόες πωλήσεις βρετανικών κρατικών τίτλων. Ο περιφερειακός ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπεσε κατά 1,6%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε περαιτέρω πτωτικά κατά 1,5%, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου έκαναν άλμα και η στερλίνα έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε σε νέα χαμηλά 37 ετών.

Η αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου απλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για έλευση ενός μγάλου κύματος ύφεσης στον απόηχο των αποφάσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αυξάνουν το κόστος δανεισμού για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Ούτε όμως οι αμρικανικοί δείκτες έμειναν αλώβητοι από τα τεκταινόμενα στην Γηραιά ήπειρο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που παρακολουθούν τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq διολίσθησαν κατά 0,9% και 1% αντίστοιχα, ενώ το ομοσπονδιακό χρέος επιδεινώθηκε, καθώς η απόδοση του διετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 4,19%.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο μειωμένος εφοδιασμός της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο  εκτιμάται ότι θα γονατίσει τις ευρωπαίκές οικονομίες, πέραν του ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις χώρες της Ε.Ε.  πολύ μετά από τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς έχουν όλοι αντιληφθεί, πλέον, έστω και καθυστερημένα, ότι η ενεργειακή κρίση δεν είναι μια συγκυριακή κατάσταση.

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να μετριάσει τη ζήτηση για να μπορέσει να εξισορροπήσει την αγορά, όχι μόνο αυτό τον χειμώνα αλλά και τον επόμενο χειμώνα και πιθανώς και τον μεθεπόμενο, επισημαίνουν αναλυτές με καλή γνώση της κατάστασης. 

Η ενεργειακή κρίση ωθεί ήδη τη Γερμανία - τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης - σε ύφεση, η οποία θα βαθύνει καθώς οδεύουμε προς τους χειμερινούς μήνες εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης φυσικού αερίου και ενέργειας, ανέφερε η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, στη μηνιαία έκθεσή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Γερμανία προχώρησε επίσης αυτή την εβδομάδα στην εθνικοποίηση του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου, της Uniper, για να αποτρέψει την κατάρρευση των γερμανικών προμηθευτών ενέργειας και φυσικού αερίου. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι βιομηχανίες αναγκάζονται να περιορίσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και αρκετές ευρωπαϊκές βιομηχανικές ενώσεις δηλώνουν ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των τιμών της ενέργειας και τη βοήθεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι αρκετές για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν το χειμώνα.

Σχολιάζοντας την αγορά πετρελαίου, αναλυτής της Energy Aspects δήλωσε στο Bloomberg ότι η αγορά πετρελαίου θα βιώσει συνθήκες έντονης αστάθειας κατά το δ’ τρίμηνο του έτους. Οι εικασίες του βασίζονται στο ότι το 2022 είναι έως τώρα, η χρονιά με τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταβλητότητα από το 1990, μετά εκείνη το 2020. Οι προβλέψεις θέλουν τις τιμές του αργού να διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα έως το τέλος του έτους, ίσως να ξεπεράσουν ακόμη και τα  120 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως επί του παρόντος οι τιμές κρίνονται σχετικά λογικές, με τα future του Brent, του   διεθνούς benchmark να κυμαίνονται χαμηλότερα από τα 88 δολάρια ανά βαρέλι (στις 16:12 ώρα Ελλάδας) και της αμερικανικής ποικιλίας WTI, να κινούνται στα όρια διακύμανσης των 81 δολαρίων ανά βαρέλι. Παράλληλα, τα futures στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου, TTF διαπραγματεύονται σε στενά όρια διακύμανσης, στην περιοχή των 178-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.