Το Αμερικανικό δολάριο ανέρχεται κι οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν διεθνώς στα 78 $/β, καθώς η διαφαινομένη διεθνώς οικονομική ύφεση τροφοδοτεί την αβεβαιότητα στις αγορές. Τ’ αποτελέσματα των Ιταλικών βουλευτικών εκλογών ανέδειξαν πρώτο κόμμα τους «Αδελφούς Ιταλούς» της Γεωργίας Μελόνι, γεγονός που ταράσσει την Ευρωπαϊκή …Διαίρεση ενώ ο πληθωρισμός του ευρώ εγγίζει διψήφιο ποσοστό

Τ’ Ασιατικά χρηματιστήρια υπεχώρησαν εχθές μέχρις και 2,5% (ο δείκτηςΝΙΚΚΕΥ) , η Βρεταννική στερλίνα υπετιμήθη μέχρις και 2,5% στο 1,06 $ , το ευρώ κατά 0,6% στο 0.967 $ και οι αποδόσεις των Αμερικανικών δεκαετών ομολόγων ανήλθαν στο 3,77%, της δε Ιταλίας στο 4,4% .

Εν τούτοις, τα συνήθη καταφύγια των επενδυτών, ο χρυσός υπεχώρησε 0,6% και ο άργυρος κατά 1,8% εντείνοντας την ασάφεια στις αγορές που οδεύουν προς την ύφεση εξ αιτίας της ανόδου των επιτοκίων που επιβάλλουν όλες οι κεντρικές Τράπεζες.

 Το κόστος της ηλεκτρικής ενεργείας διατηρείται υψηλό στην κακερματισμένη Ευρώπη καθ’ ην στιγμήν οι μετεωρολογικές προβλέψεις ομιλούν για πρόωρο, δριμύ κρύο προς δόξαν της θεωρίας της κλιματικής …υπερθερμάνσεως!

Στην Ελλάδα ευτυχώς οι θερμοκρασίες - αν και υπεχώρησαν -  είναι ακόμη ανεκτές και το θέρος σβύνει σιγά-σιγά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται επιδοτήσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά που κοστίζουν άνω των 10.000 ευρώ γιά 10 κιλοβάτ. Το πετρέλαιο μοιάζει ως πιο συμφέρον από το αέριο αλλά η αλλαγή του καυστήρος προσθέτει στην τιμή. Οι εκπτώσεις της ΔΕΗ υπόσχονται ανακούφιση στα λαϊκά βαλάντια και οι «πάροχοι» ελαττώνουν τα «πάγια». Με την υποτίμηση του ευρώ, ο αυτοκινητιστής βλέπει τις τιμές της βενζίνης αμετάβλητες παρά την πτώση του πετρελαίου.

Η εικών γενικώς είναι συγκεχυμένη εν όψει ενός αβεβαίου χειμώνος. Ο διπλασιασμός της ηλεκτροπαραγωγής των λιγνιτικών εργοστασίων αναπόφευκτος αλλά η κυβέρνηση τον χαβά υπέρ της «Πρασίνης επανάστασης».

΄Ετσι δεν ήταν πάντοτε στην χώρα του Επιμυθέως;