Συνεχίζονται τα οξύμωρα στις διεθνείς αγορές ενέργειας, με τα futures Οκτωβρίου για το φυσικό αέριο στον ευρωπαϊκό κόμβο αναφοράς, TTF, να υποχωρούν χθες, Δευτέρα, κατά 6,29% στα 173,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παρά τη διακοπή της τροφοδοσίας των δυτικοευρωπαϊκών αγορών από τον αγωγό Yamal-Europe. Η λογική υπαγορεύει πως το καθοδικό σπιράλ των τιμών του ορυκτού καυσίμου οφείλονται στο γεγονός πως οι υπόγειες αποθήκες στην Ευρώπη βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο πλήρωσης και μάλιστα αρκετά πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί αρχικά

(είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποθήκες αερίου λειτουργούν περίπου εννέα εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι με τα επίπεδα αποθήκευσης να βρίσκονται κοντά στο 90% και να έχουν ξεπεράσει τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe), αλλά και στο γεγονός ότιη Ρωσία δεν κλιμάκωσε, όπως απειλούσε, την ενεργειακή κρίση από την ημέρα που διέκοψε τις ροές των προμηθειών μέσω του Nord Stream 1, πριν από ένα μήνα.

Συνολικά, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν πλέον σε ποσοστό κοντά στο 50% από τα υψηλά επίπεδά τους τον περασμένο μήνα, χάρη στην Ευρώπη που κατάφερε να συμπληρώσει επιτυχώς τις προμήθειες ενόψει του χειμώνα,

Σε κάθε περίπτωση, η υποχώρηση των τιμών που συνοδεύεται και από την αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια προσφέρει μια καλοδεχούμενη αν και μάλλον προσωρινή ανακούφιση για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και τους καταναλωτές, αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε επίπεδα πολλαπλάσια σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Πλέον είναι πασιφανές ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας βαθιάς ύφεσης, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε νέα υψηλά των τελευταίων δεκαετιών σε αρκετές χώρες. Δεν είναι τυχαίο, επομένως, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν χρηματοδοτήσει ένα ευρύ πλέγμα στήριξης των καταναλωτών με σχεδόν 280 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, αναλυτές της Standard Chartered υποστήριξαν ότι η Ευρώπη έχει σοβαρές ελπίδες να αποφύγει να γονατίσει ενεργειακά αυτό τον χειμώνα και ότι ενδέχεται να φθίνουν οι προσδοκίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πως το φυσικό αέριο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της πολιτικής εκβιασμού των κυβερνήσεων των χωρών της Ε.Ε., χάρη ακριβώς στην αύξηση των αποθεμάτων. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος της αναπλήρωσης των αποθεμάτων εκτιμάται σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, ποσό δεκαπλάσιο από τον ιστορικό μέσο όρο για την πλήρωση των υπόγειων δεξαμενών ενόψει του χειμώνα.

Παράλληλα τρέχουν και πολιτικές περιορισμού της ζήτησης και κατανάλωσης αερίου. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία , στη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2022, η κατανάλωση φυσικού αερίου ανήλθε σε 3,58 bcm, ήτοι ήταν μειωμένη κατά 12% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και τούτο εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Παράλληλα, το μερίδιο του φυσικού αερίου προέλευσης Ρωσίας μειώθηκε σε 37,2% στο 8κτάμηνο, από 41,5% την ίδια περίοδο το 2021.

Την ίδια ώρα το μερίδιο όλων των μορφών ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται σταθερά. Από 34% που ήταν το 2020, έφθασε στο 41% το 2021 και φέτος, για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος, βρίσκεται στο 44%.

Θυμίζουμε ότι ο στόχος που έχει τεθεί στο ΕΣΕΚ για διείσδυση ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό τουλάχιστον 61% έως το 2030, αναμένεται να αυξηθεί στο 70%, ενώ η εγκατεστημένη ανανεώσιμη ισχύς είχε φθάσει στα 12,6 GW τον περασμένο Ιούλιο και αντιπροσώπευε το 63% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Εν τω μεταξύ, στα 372,52 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Tρίτη 27 Σεπτεμβρίου, με ποσοστιαία άνοδο 9% από την Δευτέρα. Τα μερίδια των καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα ήταν για τις ανανεώσιμες 38,4%, το φυσικό αέριο, 25,7%, τις εισαγωγές, 18,2%, τον λιγνίτη, 7,6%, και για τα υδροηλεκτρικά, 3,7%.