Total CEO: Οι Μη Ρεαλιστικές Απαιτήσεις των Αγοραστών Εμποδίζουν την Ολοκλήρωση Ευρωπαϊκών Συμφωνιών για LNG

Total CEO: Οι Μη Ρεαλιστικές Απαιτήσεις των  Αγοραστών Εμποδίζουν την Ολοκλήρωση Ευρωπαϊκών Συμφωνιών για LNG
energia.gr
Τρι, 27 Σεπτεμβρίου 2022 - 12:15

Η απελπισμένες αναζητήσεις της Ευρώπης για προμήθειες φυσικού αερίου στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία παρεμποδίζονται από τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις των αγοραστών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies SE. «Αν η Ευρώπη θέλει κάποια ασφάλεια στον εφοδιασμό, έχει κόστος», τόνισε ο Πάτρικ Πουγιάν στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ

όπου η γαλλική ενεργειακή εταιρεία υπέγραψε μια συμφωνία για επένδυση περίπου 1,5 δισ. δολαρίων σε ένα τεράστιο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Αν θέλετε μια φθηνή τιμή για μικρή διάρκεια, η απάντηση είναι προφανώς ''όχι''».

Τα έθνη «τρέχουν» για να αντικαταστήσουν τις ροές φυσικού αερίου του ρωσικού αγωγού στις οποίες βασίζονταν συνήθως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το φυσικό αέριο σταμάτησε να ρέει μέσω του Nord Stream, του μεγαλύτερου αγωγού σύνδεσης της Ρωσίας με την Ευρώπη, στις 31 Αυγούστου, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα επαναληφθούν οι αποστολές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σε πάνω από επτά φορές από τα τυπικά εποχιακά τους επίπεδα, φέρνοντας την ευρωπαϊκή οικονομία στο χείλος της ύφεσης. Οι αγοραστές πιέζουν για βραχυπρόθεσμα συμβόλαια για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές, είπε ο Πουγιάν.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέφθηκαν τη Ντόχα προσπαθώντας να εξασφαλίσουν περισσότερο φυσικό αέριο.Τελευταίος είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Η Γερμανία βασιζόταν, ως γνωστόν, περισσότερο από τους γείτονές της στην παροχή του ρωσικού αερίου καθώς σε αυτήν καταλήγουν ο Nord Stream 1, αλλά και ο Nord Stream 2(που δεν λειτουργησε ποτέ).

«Δεν είναι θέμα πολιτικής», επισημαίνει ο Πουγιάν. «Είναι απλά θέμα τιμής και όγκου παράδοσης».