Πρώην ΥΠΕΞ της Πολωνίας «Δείχνει» τις ΗΠΑ για τις Διαρροές σε Nord Stream 1 Και 2- «Ρωσική Προπαγάνδα» Καταγγέλλει ο Σημερινός ΥΠΕΞ

Πρώην ΥΠΕΞ της Πολωνίας «Δείχνει» τις ΗΠΑ για τις Διαρροές σε Nord Stream 1 Και 2- «Ρωσική Προπαγάνδα» Καταγγέλλει ο Σημερινός ΥΠΕΞ
energia.gr
Τετ, 28 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:37

Ένας ιδιότυπος «πόλεμος» συνεχίζεται και πέριξ της Ουκρανίας (εκτός των κανονικών συγκρούσεων στο έδαφός της μετά την Ρωσική εισβολή) και μάλιστα εντείνεται. Ένας πρώην υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Ράντεκ Σικόρσκι, απέδωσε στις ΗΠΑ τη δολιοφθορά των δύο αγωγών, του Nord Stream 1 και 2, που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία. «Σας ευχαριστώ, ΗΠΑ», έγραψε ο Σικόρσκι στο Twitter!

Ο Sikorski ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας από το 2005 - 2007 και υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή μάλιστα είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 βρίσκονται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. Το Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πέρυσι, αλλά η Γερμανία δεν το άνοιξε ποτέ επειδή η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Stanisław Żaryn, κατήγγειλε τον ισχυρισμό του Sikorki στο Twitter ως «ρωσική προπαγάνδα», χαρακτηρίζοντάς τον «μια συκοφαντική εκστρατεία κατά της Πολωνίας, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, κατηγορώντας τη Δύση για επιθετικότητα κατά των NS1 και NS2. Η πιστοποίηση των ρωσικών ψεμάτων αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Πολωνίας. Τι πράξη ωμής ανευθυνότητας!».

Και ενώ μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι σίγουρο, ίσως δεν είναι έξω από τη σφαίρα του πιθανού ότι οι ΗΠΑ μπορεί να βρίσκονται πράγματι πίσω από την επίθεση. Λιγο πριν την ρωσική εισβολή, ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε στις 7 Φεβρουαρίου να αποτρέψει τη λειτουργία του Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. «Εάν η Ρωσία εισβάλει»,  είχε πει ο Μπάιντεν, «τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».

Δημοσιογράφος: "Μα πώς θα το κάνετε αυτό ακριβώς, αφού...το έργο είναι στον έλεγχο της Γερμανίας;"

Μπάιντεν: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».