Μιλώντας στο 12 ετήσιο Capital Link Sustainability Forum ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), κος Κωστής Σταμπολής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Τα βασικά αίτια της σημερινής ενεργειακής κρίσης (ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία) οφείλονται στο έλλειμα ενεργειακής προμήθειας, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με το 80% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης να καλύπτεται

σήμερα από ορυκτά καύσιμα, (δηλαδή μόνο 5% λιγότερο από όσο ήταν το 1973) και την ενεργειακή μετάβαση (βλέπε NetZero 50) να αποτελεί ευσεβή πόθο, είναι προφανές ότι η ακολουθούμενη πολιτική σε επίπεδο ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς».

Συνεχίζοντας την παρέμβασή του ο κ. Σταμπολής υπογράμμισε ότι «προκειμένου να ξεπερασθεί η σημερινή κρίση προέχει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη  της ενεργειακής ασφάλειας, την μείωση του πληθωρισμού και την ομαλοποίηση της οικονομίας. Όμως, xωρίς την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας συνολικά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Ολοκληρώνοντας τον σχολιασμό του για την τρέχουσα ενεργειακή επικαιρότητα ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ ανέφερε ότι, «Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδος και Κύπρου, διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία  αν αξιοποιηθούν καλύπτουν τις ανάγκες της ΕΕ για 30-40 χρόνια. Τα κοιτάσματα αυτά απαντώνται  σε Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Μαύρη Θάλασσα, Ιόνιο και Ανατολική Μεσόγειο. Τα κοιτάσματα της περιοχής μας (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 30-40% των συνολικών δυνητικών κοιτασμάτων της Ευρώπης».