Γερμανία: Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας Φοβούνται Ότι ο Nord Stream 1 θα Γίνει Μη Λειτουργικός για Πάντα Αν Δεν Επιδιορθωθούν Γρήγορα οι Ζημιές

Γερμανία: Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας Φοβούνται Ότι ο Nord Stream 1 θα Γίνει Μη Λειτουργικός για Πάντα Αν Δεν Επιδιορθωθούν Γρήγορα οι Ζημιές
energia.gr
Τετ, 28 Σεπτεμβρίου 2022 - 15:37

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα χάσει τη λειτουργικότητά του για πάντα μετά από μεγάλες διαρροές τόσο στον Nord Stream 1 όσο και στον Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλοι όγκοι αλμυρού νερού θα εισρεύσουν στους αγωγούς και θα προκαλέσουν διάβρωση, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τις πηγές.

Ανάλογους φόβους εξέφρασαν σε χθεσινή τους εκτίμηση, αναλυτές του Eurasia Group, οι οποίοι σημείωναν ότι η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που εκτιμάται ότι οι αγωγοί Nord Stream είναι απίθανο να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα, ακόμη κι αν υπήρχε πολιτική βούληση αν συμβεί κάτι τέτοιο.

«Αναλόγως του μεγέθους της ζημιάς, οι διαρροές θα μπορούσαν να θέσουν και τις δύο γραμμές εκτός λειτουργίας για πάντα. Διαρροές τέτοιας έκτασης συνιστούν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ειδικά εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να τροφοδοτεί με αέριο το σύστημα», ανέφεραν.

Τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η Ε.Ε. μίλησαν νωρίτερα (ευθέως ή εμμέσως) για σαμποτάζ στους δύο αγωγούς. Σχετική δήλωση έκανε ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ για «σκόπιμη ενέργεια» έκανε λόγο ο Ύπατος Αρμοστής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, αμφότεροι δείχνοντας προς την πλευρά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, ο  Στόλτενμπεργκ απέδωσε τις διαρροές του αγωγούς Nord Stream σε πράξεις σαμποτάζ και δήλωσε ότι συζήτησε την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Αμυνας της Δανίας Μόρτεν Μποντσκόφ. «Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά των ΗΠΑ, η CIA είχε απευθύνει το καλοκαίρι προειδοποίηση προς το Βερολίνο ότι επίκεινται επιθέσεις σε αγωγούς αερίου στην περιοχή, σύμφωνα με το Spiegel.

Τις παραπάνω κατηγορίες, όπως αναμενόταν, απέρριψε το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης, Ντιμίτρι Πεσκόφ να υπογραμμίζει ότι είναι «βλακώδες και παράλογο» να κατηγορείται η Ρωσία για τις διαρροές.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Ράντεκ Σικόρσκι, απέδωσε στις ΗΠΑ τη δολιοφθορά των δύο αγωγών, του Nord Stream 1 και 2, που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία. «Σας ευχαριστώ, ΗΠΑ», έγραψε ο Σικόρσκι στο Twitter!

Ο Sikorski ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας από το 2005 - 2007 και υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή μάλιστα είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Stanisław Żaryn, κατήγγειλε τον ισχυρισμό του Sikorki στο Twitter ως «ρωσική προπαγάνδα».