Γιατί να εγκαταλείπουμε τα κτίρια όταν δεν χρειάζονται πλέον; Ενα νέο βιβλίο αποκαλύπτει τα καλύτερα projects νέων χρήσεων για εργοστάσια, σιλό σιτηρών και εμπορικά κέντρα. Δείτε 10 από τους πιο εμπνευσμένους χώρους στον κόσμο, ανάμεσά τους και ένα παλιό οινοποιείο στην Ηλεία που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο

«Οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε έχουν αλλάξει ριζικά τις πόλεις μας», γράφει η Ρουθ Λανγκ στο νέο βιβλίο της «Building for Change: The Architecture of Creative Reuse» («Κτίζοντας για Αλλαγή: Η Αρχιτεκτονική της Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης»), που κυκλοφορεί από τις οικολογικές εκδόσεις Gestalten, και παρατηρεί: «Οι απαιτήσεις των προτύπων εργασιακού χώρου έχουν μεταμορφωθεί εντελώς τα τελευταία 50 χρόνια». Πολλά από τα κτίριά μας θα μπορούσαν να διαρκέσουν για 50 ή ακόμα και 100 χρόνια. Ωστόσο, η μόδα και τα μεταβαλλόμενα μοτίβα χρήσης συχνά περιορίζουν αυτή τη διάρκεια ζωής, η οποία μερικές φορές μόλις φτάνει μια δεκαετία». Ωστόσο, αντί να εγκαταλείψουν αυτές τις κατασκευές, οι αρχιτέκτονες αναπτύσσουν τώρα καινοτόμες λύσεις «που βρίσκουν αξία στα κτίρια τα οποία έχουν μείνει πίσω… αντί της εμμονής μας με τα καινούργια».

Το «Building for Change», γράφει η Φιόνα Μακντόναλντ παρουσιάζοντας το βιβλίο της Ρουθ Λανγκ στη νέα σειρά του BBC Designed to Last, διερευνά τρόπους με τους οποίους η δημιουργική επαναχρησιμοποίηση θα μπορούσε να είναι ο δρόμος για το σχεδιασμό νέων χώρων σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι αρχιτέκτονες αποκαθιστούν και προσαρμόζουν υπάρχοντα κτίρια για να ανταποκριθούν σε νέους σκοπούς, άλλοι σχεδιάζουν κατασκευές που μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν περαιτέρω για εναλλακτικές χρήσεις. Οπως γράφει η Λανγκ, «καινοτομία δεν χρειάζεται να σημαίνει πάντα δημιουργία εξ αρχής· μπορεί να σημαίνει προσέγγιση των υπαρχόντων πόρων με νέους τρόπους». Ακόμη και με αυτές τις παραμέτρους, εξακολουθούν να είναι δυνατά φιλόδοξα δημιουργικά σχέδια, «επεκτείνοντας τα όρια της αρχιτεκτονικής φαντασίας».

Η Μακντόναλντ παρουσιάζει στο BBC 10 projects από το βιβλίο της Ρουθ Λανγκ, που δίνουν τις πιο έξυπνες, ευφάνταστες απαντήσεις σε μια ολοένα και πιο επείγουσα παγκόσμια πρόκληση. 

(η συνέχεια στο Protagon.gr)