Εξ αφορμής των παρανοϊκών δηλώσεων του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συνήλθε εκτάκτως στην ‘Αγκυρα, ο ΄Ελλην υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διεβεβαίωσε τους Τούρκους για τις ειρηνικές προθέσεις της Ελλάδος , η οποία όπως είπε «ουδεμία εγείρει αξίωση κατά της Τουρκίας». Πρόκειται περί λάθους. Η Ελλάς έχει σωρείαν παραπόνων κατά της Τουρκίας και απαιτεί την θεραπεία των δια να μπορέσει να αισθανθεί ασφαλής.

Κατ’ αρχήν είναι το Τουρκικό «Casus belli» (αιτία πολέμου η επέκτασις των Ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια) που πρέπει ν’ αρθεί.

Κατά ποίαν έννοιαν η άσκησις ενός δικαιώματος , που έχει η Τουρκία στον Εύξεινο Πόντο και στην θάλασσα της Λυκίας από το ισχύον διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, να είναι λόγος πολέμου εάν το ασκήσει η Ελλάς; Η απειλή πολέμου υπό της Τουρκίας αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος και πρέπει να καταργηθεί  προ πάσης συζητήσεως με τους Τούρκους ως ζήτημα εθνικής αξιοπρεπείας της Ελληνικής κυβερνήσεως , η οποία άλλως εμφανίζεται ως ενδίδουσα εις εκβιασμόν.

 Η απρόσκοπτη λειτουργία της ιερατικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη είναι μία άλλη αξίωσις της Ελλάδος , διότι άνευ αυτής δυσκολεύεται η εκλογή νέου Οικουμενικού Πατριάρχου της Ορθοδοξίας. Καραδοκούν οι Ρώσοι με την ανακήρυξη πατριαρχείου της «τρίτης Ρώμης» (στην Μόσχα) .

Η επιστροφή της Αγιάς Σοφιάς, από μουσουλμανικού τεμένους στην αποκλειστική ιδιότητα ενός σημαντικού μνημείου της παγκοσμίας κληρονομιάς , είναι ένα άλλο διεθνές αίτημα του οποίου ανάδοχος μόνον είναι η Ελλάς. Η ΟΥΝΕΣΚΟ το απαιτεί.

Τα δικαιώματα των Ελλήνων στην Ίμβρο και Τένεδο της αυτοδιοικήσεως , αποτελούν καταπατηθέντα όρον της  Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία και πρέπει να αποκατασταθούν όπως κι η αναγνώρησις της Ελληνικότητος της Μουσουλμανικής μειονότητος στην Θράκη.Αμφότερα συνιστούν στοιχειώδη σεβασμό των προ 100 ετών συμφωνηθέντων μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου και Ινονού πασά στην Ελβετική πόλη.

Τέλος , ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητος της Ελλάδος αποτελεί υποχρέωση καλής γειτονίας της Τουρκίας όπως και ο τερματισμός της διεκπεραιώσεως λαθρομεταναστών στο Ελληνικό έδαφος επί του ποταμού ‘Έβρου και στα νησιά του Αιγαίου.

Άνευ των αξιώσεων αυτών και των παρελκομένων, όπως η αποζημίωση των Κωνσταντινοπολιτών για τις καταστροφές που υπέστησαν το 1955 απ’ τον Τουρκικό όχλο , δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευσις με την Τουρκία διότι άλλως θα είναι ετεροβαρής: Οι Τούρκοι θα ζητούν ό,τι τους συμφέρει και οι Έλληνες δεν θα έχουν ανταξιώσεις, οπότε οιαδήποτε συμφωνία θα είναι εις βάρος της χώρας μας και ως εκ τούτου δεν θα επικυρωθή από την βουλή.

Εάν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευσις με την Τουρκία είτε προσφυγή στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης , η Ελλάς πρέπει να εμφανισθεί επισπεύδουσα με όσα περισσότερα αιτήματα και κυρίως της καταργήσεως του άκυρου Τουρκολυβικού συμβολαίου που καταπατεί την Ελληνική ΑΟΖ.

Η Ελλάς και η Τουρκία είναι εγγυήτριες δυνάμεις της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητος της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατεπατήθησαν το 1974 από την Τουρκική εισβολή και κατοχή επί 48 έτη. Έφθασε η στιγμή της αποχωρήσεως των Τουρκικών στρατευμάτων και της αποκαταστάσεως της ενότητος της Μεγαλονήσου με πλήρη διασφάλιση της Τουρκοκυπριακής κοινότητος και μόνον αυτής με αποχώρηση των εποικιστών εξ Ανατολίας..

Χωρίς την ειρήνευση στην Κύπρο, οιαδήποτε ιδέα Ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας στερείται νοήματος και το ξέρει ο κ. Δένδιας.