Οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας συμφώνησαν την Τετάρτη να καλέσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να θεσπίσει ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, ώστε να ανακουφιστούν οι καταναλωτές. Μετά τη συνάντηση της Τρίτης, ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ τόνισε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ του ιδίου

και των ομολόγων του ότι απαιτείται ανώτατο όριο τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας πρέπει να έρθει γρήγορα, να φέρει απτή ανακούφιση και να είναι απλό και μη γραφειοκρατικό στην εφαρμογή του», τόνισε ο Βάιλ.

Ζήτησε επίσης πρόσθετα προγράμματα βοήθειας σε περιοχές όπου το ανώτατο όριο τιμών από μόνο του δεν θα επαρκούσε για να ανακουφίσει τους πολίτες από το οικονομικό βάρος των υπερβολικά υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

«Οι πολίτες βλέπουν με μεγάλη ανησυχία τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Περιμένουν από εμάς να στείλουμε μηνύματα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των πολιτειών για την αντιμετώπιση της κρίσης», δήλωσε.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ότι επεξεργάζεται μια λύση που περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμών. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα πρέπει να περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση έχει ήδη συγκαλέσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να καταρτίσει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα διαπραγματευτούν επίσης την προσεχή Τρίτη για το επερχόμενο τρίτο πακέτο ελάφρυνσης, το οποίο ο συνασπισμός «φωτεινού σηματοδότη» των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του φιλελεύθερου FDP, παρουσίασε στις αρχές Σεπτεμβρίου για να αντισταθμίσει τη δραστική αύξηση των τιμών.

euractiv.gr