Την ενίσχυση της ναυτικής επιτήρησης και των ελέγχων στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές από τις οποίες διέρχονται οι αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ιταλία, ζήτησε η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι

Πρόκειται για κίνηση η οποία αντανακλά το κύμα φόβου που έχει επικρατήσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, οι οποίες πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από επιθέσεις δολιοφθοράς.

Μεσόγειος, Τυρρηνική θάλασσα και Ιόνιο πέλαγος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία έχει θέσει υπό αυξημένη επιτήρηση τον αγωγό TransMed ο οποίος συνδέει την Αλγερία με τη Σικελία, τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), που εκτείνεται από το Αζερμπαϊτζάν στην Απουλία, και τη σύνδεση GreenStream, μεταξύ Λιβύης και Σικελίας.

Η Ρώμη αύξησε επίσης την επιφυλακή για τον αγωγό Trans Austria Gas (TAG), ο οποίος μεταφέρει καύσιμα από τις Σκανδιναβικές χώρες στη βορειοανατολική Ιταλία.

Σημειώνεται ότι, για να αντισταθμίσει την πτώση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, οι οποίες κανονικά αντιπροσωπεύουν το 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας, η Ιταλία εισάγει όλο και περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου από την Αλγερία και τις Σκανδιναβικές χώρες τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι μέτρα προστασίας των ενεργειακών τους υποδομών λαμβάνουν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας

Μέχρι την Κυριακή οι διαρροές

Στο μεταξύ στη Βαλτική, οι διαρροές αερίου από τον Nord Stream 1 αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επικαλούμενο την εταιρεία διαχείρισης του αγωγού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες ή εκτιμήσεις σχετικά με το πότε θα σταματήσουν οι διαρροές αερίου από τον Nord Stream 2.

(από ot.gr)