Σε Δημόσια Διαβούλευση οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του EastMed για Ήπειρο και Κρήτη

Σε Δημόσια Διαβούλευση οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του EastMed για Ήπειρο και Κρήτη
energia.gr
Σαβ, 1 Οκτωβρίου 2022 - 10:27

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed – Ελληνικό Τμήμα» από την Περιφέρεια Κρήτης από τις 27 Σεπτεμβρίου 2022. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Τα αρχεία βρίσκονται διαθέσιμα στην ιστοσελίδα διαβούλευσης της Περιφέρειας Κρήτης:

https://www.crete.gov.gr/mpke-ellinikoy-tmimatos-eastmed/

Η εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσον αφορά στο τμήμα χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κρήτης, αναμένεται να εξεταστεί προς γνωμοδότηση από το αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας Κρήτης τον Νοέμβριο.

Εξάλλου, από τις 20 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του EastMed, όσον αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Κομποτίου και Αράχθου, από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά, τη Φιλοθέη και τον Αμβρακικό, από το Δήμο Αρταίων, την Δ.Ε Φιλιππιάδας από τον Δήμο Ζηρού, τις Δ.Ε Λούρου και Ζαλόγγου από τον Δήμο Πρέβεζας και τη Δ.Ε Φαναρίου από τον Δήμο Πάργας, όπως επίσης της Δημοτικές Ενότητες Μαργαριτίου και Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας. Βλ. σχετικά στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου:

Ανακοίνωση-Πρόσκληση Π.Σ., έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για το έργο:« Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) EASTMED- Ελληνικό Τμήμα»,Π.Ε. Άρτας–Π.Ε. Πρέβεζας-Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου«IGI POSEIDON S.A.»

Η δημόσια διαβούλευση της Περιφέρειας Ηπείρου λήγει στις 2 Νοεμβρίου 2022.

Ο αγωγός EastMed, πρόκειται να συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καταλήγοντας στην Ιταλία, μεταφέροντας αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αγωγός θα εκτείνεται σε 1.900 χιλιόμετρα και αρχικά θα μεταφέρει 10 Bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) αερίου ανά έτος κατά τον υφιστάμενο σχεδιασμό του. Ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

Στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, ο αγωγός EastMed θα συνδεθεί με το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ μήκους 210 χλμ.