Τσικνάκου στο Workshop του ΙΕΝΕ: «Ξεκινά η Κατασκευή του Έργου στην Αμφιλοχία - Το Μεγαλύτερο Από τα Προγραμματιζόμενα Πρότζεκτ Αντλησιοταμίευσης στην Ευρώπη»

Τσικνάκου στο Workshop του ΙΕΝΕ: «Ξεκινά η Κατασκευή του Έργου στην Αμφιλοχία - Το Μεγαλύτερο Από τα Προγραμματιζόμενα Πρότζεκτ Αντλησιοταμίευσης στην Ευρώπη»
του Δημήτρη Φάρου
Δευ, 3 Οκτωβρίου 2022 - 08:45

Στο μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, το μεγαλύτερο προγραμματιζόμενο του είδους στην Ευρώπη, εστίασε στην παρουσίασή της στο workshop του ΙΕΝΕ για την αποθήκευση ενέργειας, η κ. Γιούλα Τσικνάκου, επικεφαλής μηχανικός υδροηλεκτρικών έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το έργο, δυναμικότητας 680 MW, θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης, ενώ οι εργασίες για την κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2022, με προοπτική να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026 Όπως τόνισε η κ. Τσικνάκου, μιλώντας στο μονοήμερο workshop του ΙΕΝΕ με τίτλο «Αποθήκευση Ενέργειας και Διαχείριση Δικτύου για Μέγιστη Διείσδυση ΑΠΕ» (Electricity Storage and Grid Management for Maximum RES Penetration) που 

πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στις 28 Σεπτεμβρίου, η σημασία του έργου αναδεικνύεται από το ότι έχει ενταχθεί, ήδη από το 2013, στην λίστα των Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), ενώ και το 2014 χαρακτηρίστηκε ως Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Το Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση). Περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητες «άνω» δεξαμενές, τον Άγιο Γεώργιο και τον Πύργο, όγκου πέντε και δύο εκατ. περίπου κυβ. μέτρων, αντίστοιχα, ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Είναι τύπου κλειστού βρόχου, γιατί οι άνω δεξαμενές βρίσκονται εκτός ρεύματος. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ και, όπως τόνισε η κ. Τσικνάκου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκινήσει την κατασκευή το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου, υπογράμμισε την διαρκή υποστήριξη της ΕΕ στο έργο, επισημαίνοντας ότι, με πρόσφατη (20/12/2021) απόφαση (State Aid SA.57473) της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG COMP), εγκρίθηκε επενδυτική επιχορήγηση κατά την κατασκευή και ετήσια υποστήριξη κατά τη λειτουργία του έργου, με στόχο να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητά του. Η απόφαση υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «…. Το έργο είναι το μοναδικό νέο έργο αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα, το οποίο είναι πλήρως αδειοδοτημένο και σε τόσο προηγμένο επίπεδο μηχανολογικού σχεδιασμού που μπορεί να υλοποιηθεί έγκαιρα, προκειμένου να εκπληρώσει τους αντικειμενικούς σκοπούς, τους στόχους και τις απαιτήσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) κατά την περίοδο 2020-2030, και ιδιαίτερα την ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην ενέργεια από ΑΠΕ, με την υποστήριξη της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων ΑΠΕ καθώς και την εισαγωγή νέων».

Σε μία μικρή ιστορική αναδρομή στον κλάδο της αντλησιοταμίευσης, η κ. Τσικνάκου υπενθύμισε ότι η ανλησιοταμίευση αποτελεί μία τεχνολογία εξισορρόπησης που επιτρέπει ηλεκτρισμό χαμηλών εκπομπών (μεταβλητές ΑΠΕ, που παράγουν δλδ. ενέργεια κατά διαστήματα)να αποθηκευθούν για μελλοντική χρήση.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, η αντλησιοταμίευση αποτελεί ώριμη και αξιόπιστη τεχνολογία, καθώς χρησιμοποιείται ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ σήμερα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 160 GW σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύει σήμερα περισσότερο από το 90 % της χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας κλίμακας δικτύου παγκοσμίως, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των μεταβαλλόμενων συστημάτων ισχύος και παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα βοηθητικών υπηρεσιών.

Όσον αφορά τα ζητήματα αειφορίας, όπως τόνισε η κ. Τσικνάκου, κάθε τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας έχει τις δικές της προκλήσεις όσον αφορά τις επιτόπιες επιπτώσεις, τις επιπτώσεις στον κύκλο ζωής και τη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στο τέλος του κύκλου ζωής των συστημάτων.

Έτσι, για τα συστήματα μπαταριών, η εξόρυξη πρώτων υλών συνεπάγεται προβλήματα αειφορίας, καθώς και την επεξεργασία στο τέλος του κύκλου ζωής τους (συστήματα ανακύκλωσης). Αναφορικά, με την αντλησιοταμίευση υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο τοπίο των περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, του φράγματος, των σωληνώσεων, του σταθμού παραγωγής ενέργειας και των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Παράλληλα, η επικεφαλής μηχανικός υδροηλεκτρικών έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπογράμμισε ότι η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής των εγκαταστάσεων αντλησιοταμίευσης είναι η μεγαλύτερη από όλες τιςτεχνολογίες αποθήκευσης, καθώς κυμαίνεται από 40 έως 80 έτη.

Ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, υπάρχουν δύο σταθμοί αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ οι οποίοι λειτουργούν και είναι διασυνδεδεμένοι με το σύστημα ήδη από τη δεκαετία του ’90, ο ένας στο φράγμα της Σφηκιάς στον Αλιάκμονα και ο άλλος στο φράγμα του Θησαυρού στον Νέστο, οι οποίοι είναι ανοικτού κύκλου.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εισήλθε στον τομέα της αντλήσιοταμίευσης το 2009. Εκτός από την Αμφιλοχία, «τρέχει» το έργο του μεγάλου υβριδικού σταθμού (συνδυασμός αιολικής ενέργειας και αντλησιοταμίευσης) στο Αμάρι Ρεθύμνης, στην Κρήτη, ισχύος 90 MW, του οποίου η αδειοδοτική διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η κατασκευή έχει ήδη προχωρήσει. Επίσης, πολλά έργα αντλήσιοταμίευσης βρίσκονται υπό ανάπτυξη, με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να έχει λάβει πρόσφατα άδειες αποθήκευσης παραγωγής 2.500 MW.