Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί της Εισήγησης του EXE στο Πλαίσιο Υλοποίησης του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης 2022

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί της Εισήγησης του EXE στο Πλαίσιο Υλοποίησης του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης 2022
energia.gr
Τρι, 4 Οκτωβρίου 2022 - 08:43

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεώρησε το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης (ΣΠΔ). Το Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 672/2022 Απόφαση της ΡΑΕ, έχει ως στόχο να ενσωματώσει κατάλληλες δράσεις για τη μείωση ή την εξάλειψη των κινδύνων που είναι πιθανό 

να επηρεάσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, καθώς και την εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/1032 της Ε.Ε..

Στο πλαίσιο αυτό, θέτει σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EXE) σχετικά με τον προσδιορισμό της τιμής Strike Price Συμβολαίου Διαφορών (Contract for Differences, CfD), το οποίο μπορούν να συνάπτουν οι υπόχρεοι Προμηθευτές κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, με τον ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης 2022 και ειδικότερα της Δράσης Δ3 αναφορικά με τη θέσπιση υποχρέωσης διατήρησης αποθέματος Φυσικού Αερίου σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης άλλου Κράτους – Μέλους σε κατόχους άδειας προμήθειας. Η λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης έχει οριστεί για την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022.

Mεταξύ άλλω, στην εισήγησή του το ΕΧΕ αναφέρει, σχετικά με τον υπολογισμό του Strike-Price, πως για τον υπολογισμό του απαιτείται όπως το κόστος προμήθειας σε ευρώ, καθώς και ο χρόνος προμήθειας, θα πρέπει να τεκμηριώνονται με την υποβολή των σχετικών παραστατικών προς την αρμόδια Αρχή ελέγχου. Επίσης, όσον αφορά στο κόστος προμήθειας για κάθε Υπόχρεο Προμηθευτή, θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του κόστους των αγορών φυσικού αερίου στις οποίες προέβη κάθε ένας εξ αυτών για την κάλυψη της υποχρέωσης δημιουργίας αποθέματος.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης και τις προτάσεις του ΕΧΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ