Προβλέψεις – σοκ για την παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα την οικονομία της Ευρωζώνης κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως στην ενδιάμεση έκθεση του. Στη έκθεση, με τίτλο «Πληρώνοντας το τίμημα του πολέμου», ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ανακόπηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και ότι το 2023 θα είναι πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με ό,τι προεβλέπετο πριν από ένα έτος. Εκτιμά ότι τα πραγματικά εισοδήματα

μπορεί να είναι χαμηλότερα κατά περίπου 2,8 τρισ. δολάρια συγκριτικώς προς τις εκτιμήσεις του ένα χρόνο πριν, ποσόν που αντιστοιχεί στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δυνάμεως. Το τίμημα θα είναι μεγαλύτερο για την Ευρωζώνη, για την οποία προβλέπεται απότομη προσγείωσις της αναπτύξεως σε μόλις 0,3% το 2023 και τον πληθωρισμό σε μέσα επίπεδα να διαμορφώνεται στο 6,2% από 8,1% που εκτιμάται για φέτος.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος υφέσεως σε αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ μία μεγαλύτερη διαταραχή των προμηθειών ενέργειας από την Ρωσσία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο βάθος και διάρκεια της υφέσεως συγκριτικώς προς το βασικό σενάριο.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος είναι ήδη πολύ υψηλές και θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω στην περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις στην Ευρώπη. Τέτοιες ελλείψεις θα μπορούσαν να προκύψουν αν δεν υλοποιηθούν στην αναμενόμενη έκταση οι προμήθειας ενέργειας εκτός της ΕΕ ή αν η ζήτησις του αερίου είναι εξαιρετικά μεγάλη λόγω ενός βαρύ χειμώνα» αναφέρει η έκθεσις. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 50% από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 10% και των λιπασμάτων κατά 25%.. Το σοκ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος πριν εκτονωθεί και θα έχει ως αποτέλεσμα μία χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το βασικό σενάριο, δηλαδή πολλές χώρες της θα είναι σε ύφεση για όλο το 2023, ενώ η ανάπτυξη θα εξασθενίσει το 2024.