Η Σουηδία έστειλε τη Δευτέρα (3 Οκτωβρίου) ένα καταδυτικό σκάφος στο σημείο των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα που έσπασαν την περασμένη εβδομάδα μετά από εκρήξεις στην περιοχή, για να διερευνήσει ένα περιστατικό που έχει προσθέσει νέα ένταση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Η Ευρώπη διερευνά τι προκάλεσε τη ρήξη τριών αγωγών του δικτύου Nord Stream σε μια πράξη ύποπτης δολιοφθοράς

κοντά στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας, την οποία η Μόσχα προσπάθησε γρήγορα να φορτώσει στη Δύση, υπονοώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν να κερδίσουν.

Ο Nord Stream, ο οποίος διέρχεται από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αυξανόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία μέχρι πρόσφατα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό καύσιμο, στέλνοντας τις τιμές στα ύψη.

Αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που μπορεί να οδηγήσουν σε δελτίο τροφίμων, καθώς αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικές προμήθειες, ενώ η Βρετανία αντιμετωπίζει πλέον «σημαντικό κίνδυνο» έλλειψης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

«Η ακτοφυλακή είναι υπεύθυνη για την αποστολή, αλλά την υποστηρίζουμε με μονάδες», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του σουηδικού ναυτικού, Τζίμι Άνταμσον. «Το μόνο που ονομάζουμε είναι το HMS Belos, το οποίο είναι ένα υποβρύχιο σκάφος διάσωσης και κατάδυσης».

Η εισαγγελική αρχή της Σουηδίας ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι έχει χαρακτηρίσει την περιοχή ως τόπο εγκλήματος.

Εκπρόσωπος της σουηδικής ακτοφυλακής επιβεβαίωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι υπάρχει πλέον ζώνη αποκλεισμού πέντε ναυτικών μιλίων γύρω από τις διαρροές.

Νωρίτερα, η σουηδική ακτοφυλακή δήλωσε ότι ο Nord Stream 1 είχε σταματήσει να διαρρέει, αλλά μια υπερπτήση έδειξε ότι το αέριο εξακολουθούσε να εξέρχεται από τον Nord Stream 2 και να αναβλύζει στην επιφάνεια σε ακτίνα 30 μέτρων.

Το Κρεμλίνο διπλασίασε τους ισχυρισμούς ότι η Δύση ευθύνεται για τις διαρροές τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις και τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τους ως αποτέλεσμα.

Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη. Οι ευρωπαϊκές χώρες υποψιάζονται σαμποτάζ, αλλά αρνήθηκαν να πουν ποιος θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από αυτό.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom δήλωσε επίσης ότι οι ροές θα μπορούσαν να επαναληφθούν στον τελευταίο εναπομείναντα άθικτο αγωγό του δικτύου Nord Stream 2, μια πρόταση που είναι πιθανό να απορριφθεί, δεδομένου ότι η Ευρώπη μπλόκαρε τον Nord Stream 2 την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Εάν ληφθεί απόφαση να ξεκινήσουν οι παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2, το φυσικό αέριο θα αντληθεί στον αγωγό αφού ελεγχθεί και επαληθευτεί η ακεραιότητα του συστήματος από τις εποπτικές αρχές», δήλωσε η Gazprom.

Η πρόταση αυτή ακολουθεί τις παρατηρήσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας την Κυριακή ότι το δίκτυο του Nord Stream θα μπορούσε να επισκευαστεί, αν δοθεί χρόνος και αρκετά κεφάλαια.

Η Νορβηγία στέλνει στρατιώτες

Ο Nord Stream αποτέλεσε σημείο ανάφλεξης στην ενεργειακή αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, η οποία έχει πλήξει τις δυτικές οικονομίες και έχει τροφοδοτήσει μια κρίση κόστους ζωής.

Η Ρωσία μείωσε σταθερά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 φέτος, προτού τις σταματήσει εντελώς στα τέλη Αυγούστου, κατηγορώντας τις τεχνικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις. Οι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

Ο Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ και οι δυτικές χώρες αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις της Ρωσίας να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στο έργο.

Ταλαιπωρημένες από τις ρήξεις του Nord Stream, οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να ενισχύουν την ασφάλεια και την επιτήρηση γύρω από κρίσιμες υποδομές που θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες σε επιθέσεις.

Η Νορβηγία, ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου, δήλωσε ότι έχει αναπτύξει στρατιώτες για να φυλάξουν μεγάλες χερσαίες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ιταλία έχει ενισχύσει την επιτήρηση και τους ελέγχους σε υποβρύχια καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Η εστίαση έχει επίσης στραφεί στην ασφάλεια άλλων γραμμών παροχής φυσικού αερίου. Η Eni, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Ρωσία είχε σταματήσει όλες τις ροές φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου Tarvisio, αν και ο διευθύνων σύμβουλός της τη Δευτέρα κατηγόρησε τη διακοπή σε βραχυπρόθεσμα τεχνικά ζητήματα.

Η διακοπή των ροών μέσω του σημείου εισόδου Tarvisio «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με γεωπολιτικούς παράγοντες. Οφείλεται στο γεγονός ότι η Gazprom θα πρέπει να καταβάλει μια χρηματική εγγύηση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αυστρία στην Ιταλία, η οποία δεν υπήρχε πριν», δήλωσε ο Claudio Descalzi.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να διαμορφώσουν συναίνεση σχετικά με ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, στο οποίο αντιτίθενται ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής δύναμης της Γερμανίας.

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ πρόκειται να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα ανώτατο όριο χρησιμοποιώντας «εφαρμόσιμες λύσεις», σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης που είδε το Reuters.

Η Ουγγαρία, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες και επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξασφάλισε τη Δευτέρα αναβολή πληρωμών για τη χειμερινή προμήθεια φυσικού αερίου.

euractiv.gr