Η φον ντερ Λάιεν απέρριψε την πρόταση Μητσοτάκη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και η Γιούροβα εξέφρασε ανησυχίες για κράτος δικαίου, παρακολουθήσεις και ΜΜΕ

Διπλό ευρωπαϊκό κτύπημα δέχτηκε μέσα στην ίδια εβδομάδα η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφενός η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν να απορρίψει την πρότασή 15 κρατών μελών-ανάμεσά τους και η Ελλάδα- για την επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής για το φυσικό αέριο δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στο Μέγαρο Μαξίμου που ευελπιστούσε σε μία λύση με ευρωπαϊκή υπογραφή για τον δύσκολο ενεργειακό χειμώνα που έπεται. Και αφετέρου οι νέες συστάσεις που δέχτηκε δια ζώσης πλέον η κυβέρνηση από την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιας του χαρτοφυλακίου αξιών, διαφάνειας και δικαιοσύνης για ζητήματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ΜΜΕ δημιουργούν συνθήκες πίεσης στην κυβέρνηση την ίδια ώρα που το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα και να την απομακρύνει από την υπόθεση των παρακολουθήσεων που την σκιάζει.Η απόφαση της κας Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, η οποία επί της ουσίας απέρριψε την πρόταση -μέσω επιστολής- 15 χωρών της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου επί της ουσίας κατεδαφίζει το κυβερνητικό αφήγημα πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι εκρήξεις τιμών μέσα από μία ευρωπαϊκή απόφαση.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αισθανόταν τόσο βέβαιος πως η επιστολή των 15 υπουργών ενέργειας που την υπογράφουν θα τύχει θερμής υποδοχής από την ηγεσία της ΕΕ που περιχαρής είχε γράψει στον λογαριασμό του στα socialmedia: “Καλά νέα στη μάχη κατά των υψηλών τιμών ενέργειας! Μια πλειοψηφία από 15 κράτη-μέλη υποστηρίζουν πλέον την αίτηση στην Κομισιόν για εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου”. Σε συνέντευξή του δε στο Bloomberg ενόσω βρισκόταν στις ΗΠΑ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην αναγκαιότητα επιβολής πλαφόν σχολιάζοντας: “Και κάθε φορά που μιλάμε για ένα πλαφόν, οι αγορές το προσέχουν και προσαρμόζονται. Για ποιο λόγο μιλάω για πλαφόν στην Ευρώπη; Γιατί στην Ευρώπη η αγορά φυσικού αερίου πραγματικά δεν λειτουργεί”.

Στην Αθήνα η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Δεν είναι όμως μόνο ο τομέας της ενέργειας στον οποίο διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της κυβέρνησης. Με το “άρον άρον” κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις το Μαξίμου θεωρούσε ότι είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος των αποκαλύψεων γύρω από ένα ενοχλητικό θέμα που την εκθέτει σε ζητήματα δημοκρατίας. Η έλευση της αρμόδιας επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν κυρίας Βέρας Γιούροβα στην Αθήνα και οι συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Δικαιοσύνης πιστοποιούν την ανησυχία της ΕΕ απέναντι σε ζητήματα κράτους δικαίου, σχέσης κράτους και ΜΜΕ αλλά και χρήσης κακόβουλων λογισμικών όπως το Predator.

Eίναι ενδεικτικό πως η κυρία Γιούροβα κοινοποίησε την ατζέντα των συζητήσεών της στο twitter και μάλιστα λίγη ώρα αφότου είχε ολοκληρωθεί η συνάντησή της με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξη Τσίπρα. Κατά τις πληροφορίες η επίτροπος ήταν ενήμερη για όλα τα θέματα που τής έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα μετά την αποχώρησή του ανέθεσε σε έναν από τους εκπροσώπους Τύπου της Κομισιόν να κάνει briefing στους ξένους δημοσιογράφους και στους Έλληνες ανταποκριτές. Μεταφέροντας τις σκέψεις της ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε πως η Αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως σε ό,τι αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα παρακολουθήσεων η κυρία Γιούροβα φέρεται να είπε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας. Συμπληρώνοντας πως αναμένει τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα θέματα αυτά για να σημειώσει ότι επειδή η επιτροπή δεν έχει ερευνητικές εξουσίες δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις έρευνες που διεξάγονται από τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια. Κάτι που ερμηνεύτηκε ως παραδοχή πως η Κομισιόν δεν μπορεί να αναμειχθεί στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δικαιοσύνη ή διεξήχθη η εξεταστική επιτροπή της ελληνικής βουλής για τις υποκλοπές.

Τα θέματα αυτά τέθηκαν κατά τις πληροφορίες ευθέως και στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή η χρήση spyware, η λίστα Πέτσα, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία του Τύπου και οι έρευνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών.