«Θωρακισµένο» έναντι της ανοδικής πορείας των επιτοκίων είναι το επενδυτικό πρόγραµµα του οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, καθώς όχι µόνο έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούµενα κεφάλαια, αλλά αυτό έχει συµβεί είτε µε σταθερά επιτόκια δανεισµού είτε σε πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο, κινούµενο κατά µέσον όρο στο 2,7%. Αυτό ανέφερε χθες, µεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο της ενηµέρωσης των αναλυτών για τα οικονοµικά αποτελέσµατα του πρώτου εξαµήνου του έτους

Περαιτέρω για το θέµα των επιτοκίων, η διοίκηση του οµίλου διευκρίνισε ότι πολλά από τα έργα παραχώρησης προσφέρουν ήδη µέσω των συµβατικών τους όρων προστασία από άνοδο των επιτοκίων και άρα δεν αναµένεται επίπτωση από ενδεχόµενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, ο κ. Περιστέρης προανήγγειλε την πρόθεση του οµίλου να ανταµείψει περαιτέρω τους µετόχους, σηµειώνοντας ότι «τον Ιούλιο προχωρήσαµε σε πληρωµή 12 σεντ ανά µετοχή, µια αλλαγή στη µερισµατική πολιτική της εταιρείας που αναµένουµε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί τα επόµενα χρόνια».

Αυτήν την περίοδο, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την προετοιµασία για την έναρξη επενδύσεων, όπως το ολοκληρωµένο τουριστικό θέρετρο στο Ελληνικό, η νέα µονάδα ηλεκτροπαραγωγής µε φυσικό αέριο στην Κοµοτηνή (σε συνεργασία µε τον όµιλο Motor Oil), αλλά και η Εγνατία Οδός. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του οµίλου, µαζί µε τις προς υπογραφήν συµβάσεις, ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εισηγµένη αναµένεται να διεκδικήσει ένα σηµαντικό µερίδιο από την «πίτα» των έργων, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, που αναµένεται να εκτελεστούν τα επόµενα χρόνια, σε τοµείς όπου δραστηριοποιείται.

Υπενθυµίζεται ότι κατά το πρώτο εξάµηνο του έτους, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σηµείωσε αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 232,7%, από 439,4 εκατ. ευρώ σε 1,46 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην ενσωµάτωση στα αποτελέσµατα των µονάδων παραγωγής ενέργειας Ηρων Ι και Ηρων ΙΙ, που εξαγοράστηκαν πλήρως, αλλά και στη σηµαντική αύξηση των εσόδων του τοµέα της κατασκευής. Η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 218 εκατ. ευρώ, έναντι 136,3 εκατ. ευρώ, αυξηµένη κατά 60,1%. Αντίστοιχα, τα κέρδη µετά από φόρους διαµορφώθηκαν σε 21,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζηµίας 8,8 εκατ. ευρώ κατά το το αντίστοιχο διάστηµα του προηγούµενου έτους.

Ο κ. Περιστέρης προανήγγειλε την πρόθεση του οµίλου να ανταµείψει περαιτέρω τους µετόχους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")