Λυτούς και δεμένους έχει κινητοποιήσει ο Λευκός Οίκος στην προσπαθειά του να αποτρέψει μια σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, που θα μπορούσε να λάβει ο OPEC+, ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πασχίζει να διατηρήσει χαμηλές τις τιμές των υγρών καυσίμων στην αντλία. Η κινητοποίηση είναι πρωτοφανής, με ανώνυμη πηγή του Λευκού Οίκου, να μιλά στα διεθνή Μέσα, για «πανικό». Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες που καταφθάνουν από το αρχηγείο του OPEC, το διευρυμένο καρτέλ θα εξετάσει σοβαρά, στην αποψινή σύνοδο της Βιέννης, το ενδεχόμενο να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του μέχρι και κατά 2 εκατ. βαρέλια

στη μεγαλύτερη μείωση από το 2020, όταν τα λοκντάουν αφάνισαν τη ζήτηση. «Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το πόσο ανησυχεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για μια πιθανή αναζωπύρωση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της Rapidan Energy, ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ+, η οποία πραγματοποιείται αργότερα σήμερα στη Βιέννη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφοείες που καταφθάνουν από την Ουάσιγκτον ο Λευκός Οίκος φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι τυχόν σημαντική μείωση της παραγωγής του διεθνούς καρτέλ θα θεωρηθεί "εχθρική πράξη". Το κύριο επιχείρημα που έχει να αντιτάξει η αμερικανική κυβέρνηση, ως προσπάθεια άσκησης πίεσης, έγκειται στις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε αυτή την περίοδο, μια πιο “σφιχτή” αγορά πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία.

Ο OPEC+ είναι προφανές ότι έχει τη δική του ατζέντα για τα επίπεδα παραγωγής του τον Νοέμβριο και έχει, προς τούτο, αξιολογήσει ενδελεχώς την κατάσταση των αγορών πετρελαίου, όπως και τα επίπεδα τιμών που έχουν υποχωρήσει από τον περασμένο Ιούνιο σε βαθμό που να θεωρείται “απαράδεκτος” τουλάχιστον από ορισμένα μέλη του καρτέλ. Όπως έχει διαρρεύσει από κατ΄ιδίαν συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του OPEC+, παρά την αυξανόμενη ανησυχία για μια καταστροφική παγκόσμια ύφεση και τον αντίκτυπό της στη ζήτηση πετρελαίου, το καρτέλ θεωρεί ότι οι αγορές αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.

Όμως, εκτός από τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου, ένας άλλος παράγοντας που είναι πιθανό να αποδειχτεί κλειδί στον καθορισμό των σχεδίων του διεθνούς καρτέλ για την παραγωγή του επόμενου μήνα, είναι η διαθέσιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των μελών του, δίχως την οποία δεν θα ήταν σε θέση να ελέγξει την αγορά στο μέλλον.

Συνοπτικά, μια μείωση της παραγωγής της τάξης των 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως θα ακολουθούσε την αποδέσμευση ποσότητας 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως αργού  πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Βάση αυτού του σκεπτικού, οι τιμές του αργού ακολουθούν ήπια ανοδική τροχιά τις τελευταίες ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι τα futures του Brent, του διεθνούς benchmark, κυμαίνονται αυτή την ώρα (15:35 ώρα Ελλάδος) πάνω από τα 91 δολάρια ανά βαρέλι (91,77) ενώ της αμερικανικής ποικιλίας WTI κινούνται στα όρια των 86,50 δολάρια ανά βαρέλι.