Σαουδική Αραβία - Κερδοσκόποι: Άνω - κάτω Πετρέλαιο - Δολάριο

Ευτυχώς για τη Δύση. Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι η Σαουδική Αραβία επί έξι συνεχείς μήνες αναπληρώνει το πετρέλαιο που έχει μειώσει η Νιγηρία, ξεπερνώντας το δικό της ημερήσιο πλαφόν παραγωγής του ΟΠΕΚ!! Το μηνιαίο δελτίο του ΟΠΕΚ έδειξε ότι η ημερήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν στα 9 εκατ. βαρέλια τον μήνα Απρίλιο.
Της Ζέζας Ζήκου
Παρ, 16 Μαΐου 2008 - 23:35

Ευτυχώς για τη Δύση. Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι η Σαουδική Αραβία επί έξι συνεχείς μήνες αναπληρώνει το πετρέλαιο που έχει μειώσει η Νιγηρία, ξεπερνώντας το δικό της ημερήσιο πλαφόν παραγωγής του ΟΠΕΚ!! Το μηνιαίο δελτίο του ΟΠΕΚ έδειξε ότι η ημερήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ήταν στα 9 εκατ. βαρέλια τον μήνα Απρίλιο.

Επιβεβαιώνοντας, έτσι, τις πρόσφατες δηλώσεις της ότι στις αγορές υπάρχει και θα υπάρχει άφθονο πετρέλαιο!

Δηλαδή, μην ανησυχείτε (μας είπε) για τη ραγδαία πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, τις προθέσεις του Ιράν και αγνοήστε τους κερδοσκόπους, εμείς είμαστε εδώ!! Αντίθετα, οι κερδοσκόποι επωφελούμενα από τη χαοτική κατάσταση στη Mέση Aνατολή που έχει προκληθεί εξαιτίας των επιθέσεων της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Nότιο Λίβανο, προσπάθησαν και χθες να εκτινάξουν την τιμή του αργού στην αγορά εμπορεύματων της Nέας Yόρκης.

Τα παραπάνω στοιχεία της σαουδαραβικής παραγωγής, έριξαν την τιμή του αργού από τα ύψη-ρεκόρ των 126,98 δολαρίων το βαρέλι, στα 124,15 δολάρια. Και το δολάριο ανέκαμψε αισθητά έναντι του ευρώ.

Οπως έδειξαν τα στοιχεία που καταμετρούν τις κινήσεις των κερδοσκόπων, οι επενδυτικές ροές στους δείκτες Standard & Poor’s GSCI και Dow Jones-AIG Commodity, αυξήθηκαν στα 250 δισ. δολάρια μέχρι τώρα το τρέχον έτος, από τα 169 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Προς το παρόν, η κερδοσκοπία είναι η κυριότερη δύναμη που ωθεί σε υψηλό επίπεδο την τιμή του πετρελαίου. Η κερδοσκοπία συμμετέχει κατά 25% στη διαμόρφωση της σημερινής του τιμής.

Aρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το ράλι των τιμών του πετρελαίου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1998(!) από τα 10,35 δολάρια το βαρέλι για το αργό στην αγορά της Nέας Yόρκης και από τα 9,55 δολάρια το βαρέλι για το τύπου Brent στο Λονδίνο. Ομως, το νέο άλμα των τιμών του πετρελαίου ώθησε τον δείκτη Dow Jones.

Οι «συνήθεις ύποπτοι» -αβεβαιότητα για την ενεργειακή επάρκεια, αυξημένη ζήτηση, κυρίως από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες, αλλά και η εξασθένιση του δολαρίου- συνεχίζουν να υφίστανται.

Η υψηλή ζήτηση παγκοσμίως για πετρέλαιο, τα προβλήματα στα διυλιστήρια, τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ, η έλλειψη προσφοράς από το Μεξικό και τη Ρωσία και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, υποβοηθούν τα παιχνίδια των κερδοσκόπων. Η ρωσική παραγωγή μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 1%, συρρικνούμενη για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Η πυρηνική πρόκληση της Tεχεράνης, αναδύθηκε εκ νέου μετά τη δήλωση του υπέρτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλι-Χαμενεΐ, την Κυριακή, ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις και θα προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Εκτός από το πρόβλημα του Ιράν, η αβεβαιότητα για την προσφορά της πλούσιας σε πετρέλαιο Νιγηρίας επιδεινώθηκε, καθώς η Royal Dutch Shell διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν το Σάββατο στις πλωτές πλατφόρμες στο Δέλτα του Νίγηρα ποταμού.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας προειδοποίησε ότι χωρίς νέες επενδύσεις ξένων πετρελαϊκών -τις οποίες φέρεται να αποτρέπει η αθέτηση δεσμεύσεων της ίδιας της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κοινοπραξιών με κολοσσούς, όπως οι Shell, ExxonMobil και Chevron- κινδυνεύει να απωλέσει το ένα τρίτο της παραγωγής της έως το 2015.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/05/2008)