Η General Electric Απολύει το 20% του Προσωπικού της στις Ανεμογεννήτριες Στεριάς στις ΗΠΑ

Η General Electric Απολύει το 20% του Προσωπικού της στις Ανεμογεννήτριες Στεριάς στις ΗΠΑ
energia.gr
Παρ, 7 Οκτωβρίου 2022 - 08:27

Η General Electric ανακοίνωσε την απόλυση του 20% του προσωπικού της στον κλάδο των ανεμογεννητριών στεριάς στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει την απομάκρυνση εκατοντάδων εργαζομένων, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση της κατάστασης που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σχετικό σημείωμα εστάλη στους εργαζόμενους την Τετάρτη.

"Λαμβάνουμε μέτρα καθετοποίησης και αναπροσαρμογής του μεγέθους των δραστηριοτήτων μας στον κλάδο των ανεμογεννητριών στεριάς, προκειμένου να πλασαρίστούμε καλύτερα στην αγορά για να επιτύχουμε μελλοντικές επιτυχίες. Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις δεν αφορούν την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά των υπαλλήλων μας, αλλά λαμβάνονται για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας μας σε ορίζοντα χρόνου", τόνισε εκπρόσωπος της GE Renewable Energy στο CNBC.

Η GE εξετάζει το μέγεθος του αποτυπώματός της στον κλάδο των ανεμογεννητριών στεριάς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, πλην των ΗΠΑ.

Η αναδιάρθωση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η δραστηριότητα της GE στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιμετωπίζει μια τρίπτυχη πρόκληση: αυξημένο κόστος εισροών, ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και ανταγωνισμό από αντίπαλους παίκτες όπως η Siemens.

Μολονότι η ζήτηση για λύσεις στο πεδίο της καθαρής ενέργειας αυξάνεται καθώς οι ελλείψεις στο ενεργειακό πεδίο δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα, αναλυτές αναφέρουν ότι παραμένει δύσκολο να μετατρέψει κανείς την αιολική ενέργεια σε μία δραστηριότητα χαμηλού κόστους. Το πρόσφατο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (Inflation Reduction Act) επαναφέρει φοροαπαλλαγές για τα αιολικά πάρκα στη στεριά, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ήρθε υπερβολικά αργά.

Σύμφωνα με ανάλυση της Melius Research, ο βραχίονας ανανεώσιμων  της GE θα δημιουργήσει έσοδα 15 - 16 δισ. δολ. για το 2022, με τα αιολικά πάρκα στη στεριά να αντιπροσωπεύουν περί το 70%.

Ο όμιλος General Electric βρίσκεται σε φάση διάσπασης σε τρεις εισηγμένες εταιρείες - μία για τον κλάδο υγειονομικών υπηρεσιών, μία για τον κλάδο αεροναυπηγικής και μία για τον κλάδο της ενέργειας.

capital.gr