Σιάμισιης: Το Οραματικό Σχέδιο για την Νέα Elpedison και οι Φιλοδοξίες για 10% Μερίδιο στην Αγορά

Σιάμισιης: Το Οραματικό Σχέδιο για την Νέα Elpedison και οι Φιλοδοξίες για 10% Μερίδιο στην Αγορά
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 13 Δεκεμβρίου 2024 - 15:03

Την «πραγματική» διάσταση της υπόθεσης με την εξαγορά από την Helleniq Energy, του 50% της Elpedison, ώστε να αποσαφηνιστεί η εικόνα που έχει δημιουργηθεί από μια «χρωματισμένη» εικόνα της συναλλαγής και του τί έπεται θεώρησε σκόπιμο να ξεκαθαρίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, με μια "ανοιχτή κουβέντα" με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ενέργειας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα, η ενημερωτική συνάντηση που συγκάλεσε η διοίκηση της Helleniq Energy με τους εκπροσώπους του Τύπου, έγινε προκειμένου να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες

αφενός, πίσω από το σκεπτικό που οδήγησε στη συμφωνία και αφετέρου για το τί μέλλει γενέσθαι μετά την εξασφάλιση της πλήρους κυριότητας της Elpedison. 

Όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στον ενεργειακό τομέα, δημιούργησαν την ανάγκη για μια συζήτηση με την Edison σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν, στο μέλλον, οι δύο πλευρές σε αυτή τη νέα ενεργειακή αγορά που διανοίγεται. Αναλώθηκε, ωστόσο, σε συχνές αναφορές σε δημοσιεύματα που άφηναν να διαφανεί ότι υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις με τους Ιταλούς, τα οποία και διέψευσε κατηγορηματικά.   

«Με την Edison είχαμε και έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία σε εταιρικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, με όλα τα στελέχη της εταιρείας και ιδιαίτερα με τον Νίκολα Μόντι. Απλώς, σε κάποια φάση πρέπει να λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις που έχουν σχέση με τη στρατηγική και με την μελλοντική ανάπτυξη. Εάν οι δύο εταιρείες, δεν βλέπουν με τον ίδιο τρόπο την πρόοδο και την εξέλιξη της ενεργειακής αγοράς και την παρουσία τους σε αυτή, πολλές φορές είναι καλύτερα να υπάρξει μια συμφωνία και να κάνει ο καθένας αυτό που θέλει», είπε στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Σιάμισιης, δίνοντας τον τόνο του κλίματος που προηγήθηκε της συμφωνίας. 

«Δεν μπορούμε να είμαστε αιχμάλωτοι σε μια κοινοπραξία υπό την έννοια ότι δεν είναι συμβατή με τη στρατηγική του Ομίλου. Επομένως, καταλήξαμε σε μια συμφωνία που βασίστηκε σε μια πρόβλεψη που υπήρχε στο τραπέζι από το 2009, ότι εάν υπήρχε μια στρατηγική ασυμβατότητα θα προχωρούσαμε να δούμε ποιος θα μπορούσε να αγοράσει την εταιρεία. Έπρεπε να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα», τόνισε για να ομολογήσει ότι κατεβλήθη σε κάποια χρονική στιγμή, μια προσπάθεια για να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να συμβαδίσουν στο μέλλον. 

Ωστόσο, έκανε σαφές ότι μέσα από το πολύ φιλόδοξο Vision 2020-2025 που έχει υλοποιηθεί πριν από τη λήξη του αρχικού χρονοδιαγράμματος η εταιρεία έχει καταφέρει να διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, μισό γιγαβάτ σε εν λειτουργία ανανεώσιμη ισχύ. «Δεν υπάρχει άλλη εταιρεία στην περιοχή που να έχει αναπτυχθεί τόσο γρήγορα και από τα 27 MW να έχει σήμερα μισό γιγαβάτ και να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ισχυρών «παικτών», τόνισε. 

Πρόσθεσε, ακόμη όλα τούτα συμβαίνουν εν μέσω ενός εξαιρετικά ριψοκίνδυνου τοπίου στην ενέργεια, αφού, όπως είπε, τα νέα έργα της Helleniq Renewables δεν έχουν εξασφαλισμένες συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης σταθερής τιμής (Feed-in Tariffs) ούτε σχήματα στήριξης όπως ήταν παλαιότερα, αλλά θα βασίζονται σε συμφωνίες  διμερών συμβάσεων ορισμένου χρόνου (PPA’s). 

Ο CEO του Ομίλου υποστήριξε ότι η στρατηγική για την νέα εταιρεία θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά αφότου ολοκληρωθεί επίσημα η μεταβίβαση του 50% των μετοχών από την Edison, και έχει οριστικοποιηθεί η μορφή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που θα εδράζεται στο πράσινο χαρτοφυλάκιο της Helleniq Energy, ήτοι, σε χρονικό διάστημα μεταξύ 4-8 μηνών. 

Όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, η εταιρεία έχει στα «σκαριά» ακόμη μισό γιγαβάτ κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να προσφέρει πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια στους πελάτες της.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι ο διπλασιασμός του μεριδίου της στην αγορά από το περίπου 6% στο 10%, σε πρώτη φάση και αργότερα, εφόσον συντρέξουν οι ανάλογες προϋποθέσεις, να το αυξήσει στο 20%, ακόμη και στο 30%. 

«Το αν θα πάμε σε 10%, 20% ή 30% θα το δούμε. Το 2026 ωστόσο το 10% είναι εφικτό με οργανική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι να μπορέσει η εταιρεία να πρωταγωνιστήσει σε ένα κλάδο που μεταβάλλεται διαρκώς, ιδίως στην χώρα μας στην οποία αυτός ο μετασχηματισμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

«Θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε την αξία της εταιρείας ακόμη περισσότερο. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Η πρόκληση είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν», τόνισε. 

Εμφανίστηκε δε πολύ αισιόδοξος για την πορεία της νέας Elpedison, για την οποία, όπως είπε, θα υπάρξει μια νέα εμπορική επωνυμία, καθώς αυτό το επιτρέπουν οι επιδόσεις της. Πιο ειδικά, ανέφερε ότι τα νούμερα για το τρέχον έτος δείχνουν ετήσια ηλεκτροπαραγωγή ύψους 2,5 TWh, συνολικό κύκλο εργασιών της τάξης των μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρώ, EBITDA που θα εγγίσουν τα 60 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 20-30 εκατ. ευρώ. 

Ήταν, ακόμη σαφής: «Δεν πουλάμε την Elpedison. Ούτε την πήραμε για να μείνουμε εδώ που είμαστε, αλλά για να την μεγαλώσουμε». 

Υποστήριξε μάλιστα ότι το τίμημα για την εξαγορά του 50% της Elpedison ( τα 164 εκατ. ευρώ που είναι πιθανό να φθάσουν στα 195 εκατ. ευρώ υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ήτοι, όπως εξήγησε, εισπραχθούν από το σύστημα κάποιες απαιτήσεις που υπήρχαν εδώ και χρόνια) δεν ήταν υψηλό και ότι πρόκειται για μια αποτίμηση όπως την πιστεύει η Helleniq Energy για την αξία της εταιρείας. «Δεν πιστεύουμε ότι δώσαμε πολλά χρήματα ούτε ότι ήταν κακός συνεργάτης η Edison. Ήταν απλά θέμα στρατηγικής», τόνισε. 

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων του Ομίλου σε αγορές εκτός των συνόρων, πράγμα που επιβεβαίωσε, αν και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση αυτή η στρατηγική δεν περιλαμβάνει την Ιταλία. 

Τέλος, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το φυσικό αέριο που όπως είπε, θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στο νέο κεφάλαιο που διανοίγεται για την εταιρεία. Έκανε δε αναφορά στις δύο μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ισχύος 840 MW της Elpedison, στην Θεσσαλονίκη και την Θίσβη.