Η παρέµβαση ουσιαστικά θα διορθώσει τον νέο µηχανισµό τιµολόγησης της κιλοβατώρας, αφού συµβαίνει οι προβλέψεις των παρόχων να αποκλίνουν από τις πραγµατικές που διαµορφώνονται ένα µήνα µετά, προκαλώντας ζηµίες και υπερέσοδα κατά περίπτωση

Τη φορολόγηση των υπερεσόδων που μπορεί να προκύψουν στη βάση 11μήνου στις εταιρείες προμήθειας ρεύματος από τον νέο τρόπο τιμολόγησης βάσει πρόβλεψης του χονδρεμπορικού κόστους του επόμενου μήνα που αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανακοίνωσε το υπ. Ενέργειας για την ενίσχυση των πόρων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Με µια νέα παρέµβαση στη λιανική αγορά ηλεκτρισµού για την ανάκτηση των υπερεσόδων από τους προµηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τη φορολόγηση των διυλιστηρίων και της ∆ΕΠΑ θα ενισχύσει η κυβέρνηση τα έσοδα του Ταµείου Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηµατοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασµών ρεύµατος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη Τύπου χθες ανακοίνωσε τη φορολόγηση των υπερεσόδων που µπορεί να προκύψουν στη βάση 11µήνου στις εταιρείες προµήθειας ρεύµατος από τον νέο τρόπο τιµολόγησης βάσει πρόβλεψης του χονδρεµπορικού κόστους του επόµενου µήνα που αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρµογής.

Η παρέµβαση ουσιαστικά θα διορθώσει τον νέο µηχανισµό τιµολόγησης της κιλοβατώρας, αφού συµβαίνει οι προβλέψεις των παρόχων να αποκλίνουν από τις πραγµατικές που διαµορφώνονται ένα µήνα µετά, προκαλώντας ζηµίες και υπερέσοδα κατά περίπτωση.

Τον 11ο µήνα κάθε έτους, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, θα γίνεται έλεγχος από τη ΡΑΕ και όταν προκύπτουν υπερέσοδα θα φορολογούνται. Ο πρώτος µάλιστα έλεγχος για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2022, που εφαρµόστηκε για πρώτη φορά το νέο µοντέλο τιµολόγησης, θα γίνει τον Νοέµβριο. Τον ίδιο µήνα θα γίνει και καταλογισµός της έκτακτης εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για το 9µηνο Οκτώβριος 2021 - Ιούνιος 2022.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός το ενδεχόµενο και νέας παρέµβασης στον µηχανισµό ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεµπορική αγορά στο σκέλος της παραγωγής από φυσικό αέριο, όπου διαπιστώθηκε ότι τον τελευταίο µήνα τα έσοδα για το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης περιορίστηκαν στο 1 εκατ. ευρώ, λόγω των χαµηλών προσφορών από τους ηλεκτροπαραγωγούς και τη µετατροπή του συστήµατος σε εισαγωγικό.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά στις εταιρείες διύλισης και φυσικού αερίου που προβλέπει ο Κανονισµός της Κοµισιόν µε κατώτατο όριο για τα κράτη-µέλη το 33%, η οποία προκύπτει βάσει της υπέρβασης εσόδων σε ποσοστό 20% του µέσου όρου των φορολογητέων ετών της τετραετίας 20182021, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει το ποσοστό 33% επιβάλλοντας φορολογία και για τα κέρδη του 2022. Η Κοµισιόν αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών τη φορολόγηση κερδών του 2022 ή και του 2023. Η εισφορά θα επιβληθεί εκτός από τα δύο διυλιστήρια, Helleniq Energy και Motor Oil, και στη ∆ΕΠΑ.

∆ιορθωτικές παρεµβάσεις προανήγγειλε ο υπουργός και στο ζήτηµα της µετακίνησης καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, χωρίς να αίρεται η ελεύθερη µετακίνηση, αλλά µε όρους που να µπει «φρένο» στις µετακινήσεις πελατών µε ανεξόφλητες οφειλές. Αντίστοιχα, το υπουργείο σε συνεργασία µε τους παρόχους και τον ∆Ε∆∆ΗΕ εξετάζει τη θέσπιση ενός εύλογου χρονικού ορίου παραµονής στην Καθολική Υπηρεσία, ώστε αυτή να σταµατήσει να λειτουργεί ως καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο υπουργός εµφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά θέµατα επάρκειας της χώρας σε αέριο και ηλεκτρική ενέργεια ενόψει του χειµώνα και διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι περικοπές ρεύµατος στους οικιακούς καταναλωτές. Σε σχέση µε τον λιγνίτη επισήµανε ότι ο στόχος για συµµετοχή της λιγνιτικής παραγωγής στο επόµενο εξάµηνο στα επίπεδα του 17%-20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας παραµένει και εάν χρειαστεί θα υπάρξουν νέες παρεµβάσεις για την αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη από νέα ορυχεία.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")