Στρατηγικά Aποθέματα Kαυσίμων Aπελευθέρωσε η Γαλλία για την Aντιμετώπιση των Eλλείψεων στην Aγορά

Στρατηγικά Aποθέματα Kαυσίμων Aπελευθέρωσε η Γαλλία για την Aντιμετώπιση των Eλλείψεων στην Aγορά
energia.gr
Δευ, 10 Οκτωβρίου 2022 - 11:13

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, σε ταξίδι της στην Αλγερία, ανακοίνωσε ότι «απελευθέρωσε στρατηγικά αποθέματα» και αύξησε τις παραδόσεις καυσίμων κατά 20%. Εδώ και δέκα ημέρες, τα διυλιστήρια και οι αποθήκες καυσίμων υφίστανται ένα κοινωνικό κίνημα που ξεκίνησε το συνδικάτο CGT, το οποίο διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς.

 

Το απόγευμα της Κυριακής, σχεδόν το ένα τρίτο των πρατηρίων της Γαλλίας επηρεάζονταν από προβλήματα εφοδιασμού, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Ενεργειακής Μετάβασης, που περιήλθε στην κατοχή του franceinfo.

«Αντιμέτωποι με την κατάσταση λάβαμε μέτρα για να ανοίξουμε τις αποθήκες που έκλεισαν το Σαββατοκύριακο, να επιτρέψουμε την κυκλοφορία των φορτηγών, να απελευθερώσουμε τα στρατηγικά μας αποθέματα και να αυξήσουμε τις εισαγωγές μας», ανακοίνωσε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Άγκνες Πανιέρ-Ρουνασέρ στο Twitter το βράδυ της Κυριακής

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα προβλήματα εφοδιασμού δημιούργησαν αιφνιδιασμό στους αυτοκινητιστές σε ορισμένα πρατήρια καυσίμων. Σύμφωνα με την υπουργό, η ζήτηση ήταν έως και 30-35% υψηλότερη από το συνηθισμένο την Κυριακή, όπως δήλωσε στην τηλεόραση BFM.

Με την ευκαιρία αυτή κάλεσε τους Γάλλους να μην σπεύσουν στις αντλίες βενζίνης. «Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν τη βελτίωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», προειδοποίησε.

Σε ανακοίνωσή της, η πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergie δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επιταχύνει τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις με την CGT, «υπό την προϋπόθεση του τέλους των αποκλεισμών». Το συνδικάτο ζητά αύξηση μισθών κατά 10% από την 1η Ιανουαρίου.

euractiv.gr