Ανοιχτός σε Έκδοση Ευρωομολόγου για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης ο Γερμανός Καγκελάριος

Ανοιχτός σε Έκδοση Ευρωομολόγου για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης ο Γερμανός Καγκελάριος
energia.gr
Δευ, 10 Οκτωβρίου 2022 - 19:32

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει την πάγια γερμανική θέση και να στηρίξει την κοινή έκδοση ευρωπαϊκού χρέους για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης υπό τον όρο ότι οι πόροι που θα αντληθούν από τις αγορές θα δοθούν στα κράτη μέλη ως δάνεια και όχι ως επιδοτήσεις

Ο Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός στον κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η αλλαγή στάσης από τον Σολτς έρχεται μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε από άλλους ηγέτες ότι το εθνικό σχέδιο βοήθειας της Γερμανίας ύψους 200 δισ. ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές ανισορροπίες στο μπλοκ.

Η έκδοση κοινού χρέους θα αντιπροσώπευε μια εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, έχει αντιταχθεί στην υιοθέτηση τέτοιων μέτρων. Ωστόσο, οι εκκλήσεις για ανάληψη κοινής δράσης αυξάνονται, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου και να μεταβεί η Ε.Ε. σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.