Η Σουηδία Απορρίπτει το Αίτημα της Ρωσίας για Διαφάνεια στις Έρευνες για τις Διαρροές στους Nord Stream

Η Σουηδία Απορρίπτει το Αίτημα της Ρωσίας για Διαφάνεια στις Έρευνες για τις Διαρροές στους Nord Stream
Τρι, 11 Οκτωβρίου 2022 - 13:56

Μετά τις διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream, στη Βαλτική την περασμένη εβδομάδα, η Mόσχα έχει ζητήσει επανειλημμένα διαφάνεια στις έρευνες της Σουηδίας για το περιστατικό, την οποία η Στοκχόλμη έχει απορρίψει. Η Μόσχα επανήλθε την περασμένη εβδομάδα και με επιστολή προς τη σουηδική κυβέρνηση.

«Στη Σουηδία, οι έρευνες είναι εμπιστευτικές», δήλωσε η πρωθυπουργός Άντερσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα από τα σκάφη της σουηδικής ακτοφυλακής στην Καρλσκρόνα (νότια Σουηδία), προσθέτοντας ότι στη χώρα της υπάρχει ερευνητικό απόρρητο.

Επίσης εξήρε επίσης το έργο των σουηδικών αρχών σχετικά με το ύποπτο σαμποτάζ.

«Είμαι πολύ υπερήφανη για την ταχεία και αποφασιστική δράση των σουηδικών αρχών», δήλωσε η Άντερσον, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη που έχει λάβει η Σουηδία διεθνώς, μεταξύ άλλων από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Άντερσον, οι σουηδικές αρχές δεν έχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει διεξάγει δικές της έρευνες στην περιοχή.

Μετά τις διαρροές, η σουηδική αστυνομία ασφαλείας ερευνά τον ύποπτο τόπο του εγκλήματος στη Βαλτική Θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας μπόρεσε να διαπιστώσει ότι οι εκρήξεις είχαν πραγματοποιηθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Η έρευνα ενίσχυσε τις υποψίες της Υπηρεσίας Ασφαλείας ότι προκειται για σαμποτάζ και η περιοχή γύρω από τις διαρροές αερίου έχει αποκλειστεί.

Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα των Σουηδών, η Ρωσία έχει την ευκαιρία να διεξάγει τη δική της έρευνα στην περιοχή.