Συμβάσεις χρηματοδότησης για ενεργειακές επενδύσεις ύψους άνω των 420 εκατ. ευρώ υπεγράφησαν τη Δευτέρα στο Βουκουρέστι. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ και δικαιούχος είναι η Transelectrica, η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας

Πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση της ΕΕ που αντλεί η Transelectrica, η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ή την αναβάθμιση αρκετών γραμμών και σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα αυξήσει την ασφάλεια του δικτύου και θα επιτρέψει την εγκατάσταση περισσότερων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε η Transelectrica.

«Σήμερα υπογράψαμε τις πρώτες συμβάσεις για χρηματοδότηση από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, ανοίγοντας έτσι τη σημαντικότερη πηγή κονδυλίων της ΕΕ για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Ρουμανίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα κατά την τελετή υπογραφής.

«Η συνολική χρηματοδότηση, ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε ουσιαστικό μετασχηματισμό της εθνικής ενεργειακής υποδομής, καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ρουμανίας», πρόσθεσε.

Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού είναι ένα πρόγραμμα της ΕΕ που αποσκοπεί στη στήριξη 10 κρατών μελών για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων του 2030, βοηθώντας τα να αναβαθμίσουν τα ενεργειακά συστήματα και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα.

(από euractiv.gr)