Πακέτο 10 Μέτρων Προτείνουν Γερμανία – Ολλανδία για Μείωση των Τιμών του Φυσικού Αερίου στην ΕΕ

Πακέτο 10 Μέτρων Προτείνουν Γερμανία – Ολλανδία για Μείωση των Τιμών του Φυσικού Αερίου στην ΕΕ
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 12 Οκτωβρίου 2022 - 14:11

Η Γερμανία και η Ολλανδία κατέθεσαν πρόταση που περιλαμβάνει ένα πακέτο 10 μέτρων ώστε η ΕΕ να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και να αποφευχθεί η εφαρμογή δελτίου στα καύσιμα. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο καθορισμού νέας τιμής αναφοράς για το LNG. Το σχέδιο των δύο χωρών, το οποίο είδε το Reuters και κοινοποιήθηκε με άλλες χώρες της ΕΕ  εν όψει της σημερινής συνόδου των υπουργών Ενέργειας, καλεί την ΕΕ να ξεκινήσει από κοινού την αγορά φυσικού αερίου, για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη - μέλη και η αύξηση των τιμών

Γερμανία και Ολλανδία δηλώνουν ανοιχτές στη δημιουργία μίας νέας τιμής αναφοράς για το LNG εκ μέρους της ΕΕ και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά και να αξιολογήσει εάν μια τέτοια τιμή θα πρέπει Επίσης, οι δύο χώρες θεωρούν ότι η θέσπιση πλαφόν (ανώτατο όριο) στην τιμή του φυσικού αερίου στις εισαγωγές παραμένει μια λιγότερο προτιμώμενη επιλογή.

Η Γερμανία και η Ολλανδία -η πρώτη εξηρτάτο σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν εισβάλει η Μόσχα στην Ουκρανία και η δεύτερη ήταν σημαντικός κόμβος εμπορίου φυσικού αερίου- έχουν προειδοποιήσει ότι ένα πλαφόνστις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, εάν αφεθούν οι χώρες να προσελκύσουν προμήθειες από ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

«Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων προτιμώνται πολύ περισσότερο από ό, τι ένα ανώτατο όριο», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το έγγραφο, στο οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το Bloomberg, συνιστά, αντίθετα, στην ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με προμηθευτές πέραν της Ρωσίας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αλγερία και η Νορβηγία, ώστε να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές.

Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά μόνο εάν είναι λειτουργικό για τις χώρες που το μέτρο θα επηρεάσει περισσότερο, αναφέρει το έγγραφο.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα, αλλά απέσυραν την ιδέα μετά την αντίδραση των κεντρικών και ανατολικών χωρών που φοβούνται ότι η Μόσχα θα ανταπαντούσε διακόπτοντας τις περιορισμένες προμήθειες που εξακολουθεί να στέλνει στην Ευρώπη.

Οι δύο χώρες παρουσίασαν με επιφυλακτικό τόνο στα μέτρα που προτείνουν αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αν και ορισμένα κράτη ζήτησαν την εφαρμογή σε ολόκληρη την ΕΕ ενός ισπανικού και πορτογαλικού συστήματος που περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Τα μέτρα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που ενδέχεται να αυξήσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου και στοχεύουν στις ίδιες υποοριακές χρεώσεις [inframarginal rents] θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά και θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τον επιμερισμό των βαρών», αναφέρουν στην κοινή τους πρόταση η Γερμανία και η Ολλανδία.