Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ Μιλά για τις Αυξήσεις στις Τιμές του Πετρελαίου (Video)

Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ Μιλά για τις Αυξήσεις στις Τιμές του Πετρελαίου (Video)
energia.gr
Τετ, 12 Οκτωβρίου 2022 - 16:47

Για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και για το ενδεχόμενο έλλειψης καυσίμων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου ΝΑ Ευρώπης κ. Κωστής Σταμπολής, το πρωί της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου στην ΕΡΤ 1

Συμμετέχοντας σε τηλεοπτικό πάνελ στην εκπομπή «Συνδέσεις», που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Χριστίνα Βίδου και Κώστας Παπαχλιμίντζος, ο κ. Σταμπολής τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας στο πετρέλαιο γενικώς, ούτε θα υπάρξει εμπάργκο. Όπως επισήμανε, θα υπάρξει αύξηση των τιμών πετρελαίου λόγω της πρόσφατης απόφασης του OPEC+ (όπου συμμετέχει και η Ρωσία) να μειώσει την παραγωγή. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΕΝΕ, έγινε για προληπτικούς λόγους επειδή αρχίζει και υπάρχει κάμψη στη ζήτηση, καθώς οδεύουμε σε ύφεση. Η μείωση που αποφασίστηκε την περασμένη Τετάρτη αντιστοιχεί στο 2% της παγκόσμιας αγοράς, ποσοστό πολύ σημαντικό, καθώς οι μεταβολές των τιμών στις αγορές «παίζονται» στα περιθώρια. Ήδη βλέπουμε την επίπτωση της απόφασης καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί γύρω στα 10 δολ. το βαρέλι μέσα σε 3-4 μέρες.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο κ. Σταμπολής επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με έλλειψη καθώς είναι πολύ καλά θωρακισμένη με σημαντικές υποδομές και εισροές από τρεις αγωγούς και από το terminal LNG της Ρεβυθούσας.

Η συμμετοχή του κ. Σταμπολή στην εκπομπή «Συνδέσεις» τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 εδώ (στο 2:12:35 έως 2:29:18 στο video).