Κατ’ αρχάς επιλέξιμο ως τόπο αποθήκευσης CO2 τη Λεκάνη του Πρίνου στην Καβάλα χαρακτήρισε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) με απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ. Η απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ σηματοδοτεί την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) στην Ελλάδα, αλλά και την πραγματοποίηση

 

ενός σημαντικού πρώτου βήματος προς την υλοποίηση του πρώτου τέτοιου έργου στη χώρα μας.

Με την ίδια απόφαση η ΕΔΕΥΕΠ δίνει το δικαίωμα στην Energean (operator του Κοιτάσματος του Πρίνου) προθεσμία 22 μηνών -που ξεκινά να «τρέχει» από την 1η Οκτωβρίου- για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη διερεύνηση του δυναμικού αποθήκευσης CO2 της περιοχής, σε συνέχεια της σχετικής αίτησης που είχε υποβάλει η Energean στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το επόμενο ορόσημο που θα κρίνει την πρόοδο του ύψους 390 εκατ. ευρώ project (το οποίο έχει ενταχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης προς χρηματοδότηση) είναι τα πορίσματα της μελέτης της Halliburton (που αναμένει η Energean μέσα στον μήνα) ακριβώς για τη δυναμικότητα του υπεδάφους της περιοχής που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την «περίμετρο» του έργου. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκπόνηση της Τεχνικής Προμελέτης (pre-FEED), με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος του έτους. Πάντως, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, βασικό στοιχείο που θα κρίνει εντέλει τη βιωσιμότητα της επένδυσης -και αποτελεί προφανώς «κλειδί» για την υλοποίησή της- είναι η προσέλευση ενεργοβόρων βιομηχανιών με υψηλές εκπομπές CO2 για να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα δέσμευσης και αποθήκευσης των ρύπων για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και να αποφύγουν το κόστος της αγοράς των δικαιωμάτων ρύπων. Από τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιεί με δυνητικά ενδιαφερόμενες βιομηχανίες -σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο- διαπιστώνεται καταρχήν ενδιαφέρον. «Αυτό όμως θα πρέπει να μεταφραστεί σε λήψη επενδυτικών αποφάσεων και από τη δική τους πλευρά για να προχωρήσει το σχέδιο, καθώς η υπόγεια αποθήκη χρειάζεται και… πελάτες», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αναγκαστικές προμήθειες

Οι Βρυξέλλες θέλουν να αναγκάσουν τα κράτη-μέλη να προτείνουν εταιρείες ενέργειας που θα ενταχθούν σε μια πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT που επικαλείται πηγές.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν πιστεύουν ότι η αναγκαστική χρήση της συλλογικής διαπραγματευτικής δύναμης του μπλοκ θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πολλές εκ των οποίων προσφέρουν επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να μειώσουν το υψηλότερο κόστος ενέργειας, να επιτύχουν καλύτερη συμφωνία για τις τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με πηγές. Ωστόσο, ορισμένες από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες της περιοχής δεν έχουν πειστεί ότι η ύπαρξη ενός μόνο Ευρωπαίου αγοραστή θα μειώσει το κόστος, υποστηρίζοντας ότι η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζεται στις διεθνείς αγορές.

 

*Από τη Ναυτεμπορική