Η Βουλγαρία έχει την υψηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση, η βουλγαρική βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε αύξηση 16,5%, η οποία αποτελεί το υψηλότερο επίτευγμα στην ΕΕ. Πρόκειται για ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν η ανάπτυξη έφτασε το 18%, σύμφωνα

με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Eurostat. Τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, η αύξηση της βουλγαρικής βιομηχανικής παραγωγής κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Σε μηνιαία βάση, τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, η βιομηχανική παραγωγή στη Βουλγαρία επιβράδυνε την αύξησή της στο 0,7%, ενώ τον Ιούλιο, σε μηνιαία βάση, ο εγχώριος δείκτης αυξήθηκε κατά 1,1%.

Η βιομηχανική παραγωγή μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 1,1% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,5%. Τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τόσο στην ΕΕ όσο και στη ευρωζώνη, κατά 1,5% και 2,3% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προέβλεπαν ότι η βουλγαρική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,9% φέτος, προτού επιβραδυνθεί ελαφρώς σε ανάπτυξη 3% το 2023.

Η ανεργία στη χώρα είναι περίπου 5%, αλλά ένα μεγάλο πρόβλημα για τα εισοδήματα στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ είναι ο πληθωρισμός ρεκόρ, ο οποίος έφτασε το 17% τον Αύγουστο.

euractiv.gr