Ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι μεταξύ των πολλών που κατά καιρούς πηγαινο-έρχονταν στην Κύπρο για να μεσολαβήσουν στο Κυπριακό, να παρουσιάσουν “ευφάνταστες” ιδέες. Ήταν μεταξύ αυτών, που έχουν επανέλθει στο νησί και μετά την αφυπηρέτηση του καθώς είχε ασχοληθεί και με τα ενεργειακά

Εργάσθηκε, εξάλλου, στην (αζερικών συμφερόντων) Turcas petrol ενώ ζει στην Κωνσταντινούπολη με την εκ Τουρκίας σύζυγο του. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Κύπρο και έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Φιλελεύθερο» ( στον Ανδρέα Πιμπίσιη), εκφράζοντας απόψεις, πέραν και από αυτές του βαθέως Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε ένα δε ξέσπασμα ειλικρίνειας ανέφερε πως «πιστεύετε ότι σκέφτομαι όπως σκέφτεται η τουρκική πλευρά. Αυτό μου το είπε ένας από τους μεσολαβητές των Ηνωμένων Εθνών…». Επί τούτου ουδέν σχόλιο.

Ο κ. Μπράιζα ανέδειξε  το αφήγημα της παρουσίας, με ρόλο και μάλιστα πρωταγωνιστικό, της κατοχικής Τουρκίας στην περιοχή. Μεταφέροντας τη στάση κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν,  είπε πως θέλουν ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αποκλιμάκωση! Υπεραπλουστεύοντας τα δεδομένα, είπε ότι  η Τουρκία θα επιδιώξει τη λύση δύο κρατών κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικής πλευράς. Δηλαδή, το κέρδος θα είναι η αναγνώριση από την Τουρκία ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους; Εάν γίνει τούτο, όπως ανέφερε, θα έχουμε ένα καινούργιο κόσμο. Καλύτερο; Χειρότερο; Δεν λέει. Μας αφήνει με το ερωτηματικό.

(η συνέχεια στο slpress.gr)