Oι Βρυξέλλες θα Προτείνουν Προσωρινό Ανώτατο Όριο για το Φ. Αέριο με Στόχο Τον Περιορισμό Των Ακραίων Τιμών

Oι Βρυξέλλες θα Προτείνουν Προσωρινό Ανώτατο Όριο για το Φ. Αέριο με Στόχο Τον Περιορισμό Των Ακραίων Τιμών
energia.gr
Δευ, 17 Οκτωβρίου 2022 - 09:26

Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει έναν μηχανισμό για να περιορίσει την αστάθεια των τιμών στη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου του μπλοκ και να αποτρέψει ακραίες εκτοξεύσεις τιμών στις συναλλαγές παραγώγων για να χαλιναγωγήσει την ενεργειακή κρίση της περιοχής. Ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδίασε θα επιβάλει ένα δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές, στην Dutch Title Transfer Facility της οποίας ο κύριος δείκτης είναι το σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στηνΕυρώπη. 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήδη έχει δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ενεργειακή πραγματικότητα της Ενωσης αφού η Ρωσία έκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη και το μερίδιο φυσικού αερίου από τη Μόσχα έπεσε από το 40% σε περίπου μόλις 7%.

«Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια και οι αυξήσεις των τιμών, καθώς και η κερδοσκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε η επιτροπή σε προσχέδιο εγγράφου που ήρθε σε γνώση του Bloomberg News.

Η μείωση της ζήτησης παράλληλα με τις εισαγωγές LNG θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρώπη στο τέλος του χειμώνα με υγιή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου

Η Κομισιόν έχει μια πολιτική να μην σχολιάζει έγγραφα που δεν έχουν δημοσιευθεί και το προσχέδιο ενδέχεται να αλλάξει πριν από την έγκριση που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη. Στο επόμενο βήμα, το πακέτο θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει επίσης έναν προσωρινό μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών εντός της ημέρας για να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια στις αγορές παραγώγων ενέργειας, σύμφωνα με το προσχέδιο. Στόχος είναι να «διασφαλιστεί πιο υγιής μηχανισμός διαμόρφωσης τιμών», προστατεύοντας τις ενεργειακές εταιρείες της περιοχής από μεγάλες αιχμές και βοηθώντας τους να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό μεσοπρόθεσμα.

Η Επιτροπή δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις να επιβάλει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο πρότειναν την περασμένη εβδομάδα ένα όριο στους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν διάδρομο που θα επιτρέπει στις τιμές να κυμαίνονται κατά περίπου 5% για παράδειγμα. Πρότειναν ότι το εύρος τιμών θα επανεξετάζεται τακτικά για να αντικατοπτρίζει το επίπεδο άλλων βασικών σημείων αναφοράς ενέργειας, όπως οι τιμές του αργού πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Το δυναμικό όριο τιμών θα τεθεί σε ισχύ ενώ η ΕΕ εργάζεται σε ένα νέο συμπληρωματικό σημείο αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής. Ο νέος δείκτης θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022, με το σημείο αναφοράς να αναμένεται να είναι διαθέσιμο εγκαίρως για την επόμενη περίοδο πλήρωσης αποθήκευσης αερίου στις αρχές του 2023.

Ορισμένες χώρες ζήτησαν επίσης να διακοπεί η σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια ιδέα που η Επιτροπή δεν σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία. Ενώ ένα τέτοιο μοντέλο έχει μειώσει τις τιμές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενέχει ορισμένους κινδύνους εάν εισαχθεί σε ολόκληρο το μπλοκ, ανέφερε στο προσχέδιο.