διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2022. Την ίδια ώρα εκπεφρασμένος στόχος κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η “πράσινη” ηλεκτροπαραγωγή να φτάσει στο 70% έως το 2030 και στο 100% το 2050.
Φιλόδοξοι οι στόχοι;
Πάντως η αγορά βλέπει με δυσκολία να γίνεται πράξη ο εν λόγω στόχος. Νωπά είναι τα μηνύματα σε πολλαπλές κατευθύνσεις που απέστειλε, εν μέσω θέρους, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Η κίνηση αυτή, μάλιστα, είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς γινόταν την ώρα που στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, με τις νέες ρυθμίσεις σε σχέση με την αδειοδοτική διαδικασία. Συγκεκριμένα ο κ. Περιστέρης αλλά και ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Αθανάσιος Τσαντίλας (ΡΟΚΑΣ Ενεργειακή), ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου ζήτησαν πριν λίγους μήνες και την ώρα που συζητείτο το νέο πλαίσιο, μια διαδοχικά νέα νομοθετική παρέμβαση για να αρθούν επιμέρους εμπόδια και προβλήματα κι έτσι, όπως είχαν πει, να “καθαρίσει” το τοπίο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Πάντως, “φωτογράφισαν” ακόμη κι έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης της ενεργειακής αγοράς, σε βάρος της προσπάθειας μείωσης του κόστους ενέργειας, εστιάζοντας στα εξής:
Χαοτικό αδειοδοτικό πλαίσιο και μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση αδειών που ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) οδηγεί σε συνεχείς επανακαταθέσεις φακέλων για αναγκαστικές, λόγω τεχνολογικών εξελίξεων, τροποποιήσεις στα επενδυτικά σχέδια.
Απουσία πολιτικής βούλησης για την ένταξη της στρατηγικής ΑΠΕ στην πρώτη ταχύτητα πολιτικών πρωτοβουλιών, σε κάθε βαθμό διοίκησης, (κεντρικό κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση) αλλά και σωστής ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών.
Απώλεια πολύτιμου χρόνου για την προώθηση έργων για ΑΠΕ, από τους διαγωνισμούς την περίοδο 2018-20.
Εγκληματική καθυστέρηση στην προώθηση επαρκών διασυνδέσεων που θα στέλνουν και θα φέρνουν ρεύμα στη νησιωτική χώρα.
Θεσμική αβελτηρία για τη διαμόρφωση πλαισίου για ξεχωριστούς διαγωνισμούς ΑΠΕ ανά τεχνολογία, ώστε να αποφευχθεί η “μονοκαλλιέργεια” των φωτοβολταϊκών.
“Όλοι θέλουν φθηνό ρεύμα αλλά δε λένε πως. Αντί να πάμε σε περισσότερα ΑΠΕ προσπαθούν να δουν πώς θα περιορίσουν” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περιστέρης τονίζοντας ότι 3,5 εκατομμύρια μεγαβατώρες το χρόνο χάνονται καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί όλα τα έργα από τους διαγωνισμούς της περιόδου 2018 -20. Όπως είχε τονίσει τόσο ο κ. Περιστέρης όσο και ο κ. Τσαντήλας, από τα 1200 μεγαβάτ, που θα έδιναν ρεύμα με κόστος κάτω των 60 ευρώ και θα εγχέανε στο σύστημα ετησίως 3,5 εκ μεγαβατώρες, μόλις 250 MW έχουν κατασκευαστεί, παρότι διέθεταν ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), όρους σύνδεσης, είχαν εξασφαλίσει “ταρίφα” και είχαν καταβάλει και τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές.
Διαγωνισμοί
Πάντως η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επιδιώκει να τρέξει διαγωνισμούς ώστε να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση. Μάλιστα, σύντομα σχεδιάζει το ΥΠΕΝ να διεξαχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για υβριδικές μονάδες ΑΠΕ, που θα γίνει κατά ομάδες μη διασυνδεδεμένων νησιών. Να σημειωθεί ότι οι προσφορές για το υβριδικό σύστημα στην Αστυπάλαια αποτελούν μέτρο για τον προσδιορισμό της “ταρίφας” για το κάθε έργο. Επίσης, με βάση πληροφορίες, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 το ΥΠΕΝ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τις ενισχύσεις στην πρώτη ομάδα μονάδων αποθήκευσης.
Στο μεταξύ ο κ. Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος & Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ κατά την τοποθέτησή του στο 12ο Capital Link Sustainability Forum πριν λίγες μέρες είχε τονίσει ότι Για να διατηρήσουμε τον υψηλό ρυθμό απορρόφησης ΑΠΕ στο Σύστημα που καταγράφουμε σήμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα.
Το πρώτο είναι να αξιοποιήσουμε την αποθήκευση, μέσα από το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, και σε επίπεδο Διαχειριστή και σε επίπεδο αγοράς. Το δεύτερο είναι να προχωρήσουμε με τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Και σε αυτό το πεδίο, ο Διαχειριστής συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που θα «ξεκλειδώσουν» σημαντικό ανανεώσιμο δυναμικό από τις ελληνικές θάλασσες προς τα νησιά μας και το ηπειρωτικό σύστημα. Τρίτο είναι να μπορούμε να υλοποιούμε τα έργα μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και πάνω απ’ όλα ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον που να αναγνωρίζει τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε λόγω της ενεργειακής κρίσης και να στηρίζει έμπρακτα τις διασυνδέσεις.
Τέταρτο και εξίσου σημαντικό είναι οι νέες διεθνείς διασυνδέσεις που δρομολογούνται μέσα από ευρύτερες πρωτοβουλίες και συνεργασίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Να σημειωθεί ότι μιλώντας σε άλλο φορουμ ο κ. Μάργαρης είσε παράλληλα τονίσει την ανάγκη αυστηροποίησης του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης ενός έργου ΑΠΕ που λαμβάνει όρους σύνδεσης, με αφαίρεση, μάλιστα, της άδειας σε όσους δεν καταφέρνουν να τηρήσουν τις προθεσμίες.