Η Σλοβενία εξαρτάται σήμερα από εισαγωγές για περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, αφού οι δύο μεγαλύτεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της χώρας τέθηκαν εκτός λειτουργίας με διαφορά δύο εβδομάδων

Ο πυρηνικός σταθμός Krško, ο οποίος τυπικά παρέχει το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έκλεισε για προγραμματισμένη συντήρηση διάρκειας ενός μηνός στις αρχές Οκτωβρίου.

Το έλλειμμα έπρεπε να καλυφθεί από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και το Šoštanj, τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της χώρας, ο οποίος καλύπτει το ένα τρίτο έως το ήμισυ των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το Šoštanj έκλεισε αιφνιδιαστικά αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω προβλημάτων εφοδιασμού στο ανθρακωρυχείο Velenje, τη μοναδική πηγή άνθρακα, όπου μια έκρηξη βράχων στα τέλη Ιουλίου διέκοψε σοβαρά την παραγωγή. Το ορυχείο αναμένεται να παραμείνει αδρανές μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Η HSE, η κρατική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία ανήκουν τόσο το Šoštanj όσο και το ανθρακωρυχείο, δήλωσε ότι αποφάσισε να αναστείλει την παραγωγή για να εξοικονομήσει άνθρακα για τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες, στον απόηχο των αναφορών ότι το απόθεμα άνθρακα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κάτω από τα ικανοποιητικά επίπεδα.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει αρκετό νερό και άνεμος στη Σλοβενία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Mitja Tašler, ο διευθύνων σύμβουλος του σταθμού Šoštanj, στο Σλοβενικό Πρακτορείο Τύπου.

«Η ηλεκτρική ενέργεια που διαφορετικά θα παρήγαμε θα πρέπει να αγοραστεί στην αγορά, και αυτή τη στιγμή οι τιμές είναι σχετικά ευνοϊκές. Εάν οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές, η διακοπή λειτουργίας θα διαρκέσει περισσότερο», ανέφερε η εταιρεία σε γραπτή δήλωση.

Η κίνηση αυτή προτάθηκε από τον ELES, τον κρατικό διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς, η ανάλυση του οποίου δείχνει ότι το σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά.

(από euractiv.gr)