Σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου αναμένεται να εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF Ελλάς, Greenpeace και του Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος». Η υπόθεση έχει πάρει συνολικά πέντε αναβολές από το 2019. Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου κρίνεται σημαντική από τα στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) καθώς θα  κρίνει και το μέλλον των σεισμικών ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.  

 

Εάν δεν γίνει δεκτή η αίτηση ακυρώσεως, τότε οι σεισμικές έρευνες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.  Είναι αξιοσημείωτο ότι η δικαστική εμπλοκή της δραστηριότητας είχε ως συνέπεια η γαλλική TotalEnergies που συμμετείχε αρχικά στην κοινοπραξία μαζί με την ExxonMobil και την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) να αποχωρήσει την περασμένη Άνοιξη. Πλέον operator με ποσοστό 70% είναι η ExxonMobil ενώ η Helleniq Energy  κατέχει το 30%.

Οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ θεωρούν ότι είναι ανεπαρκές το σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα από τις σεισμικές έρευνες, ενώ κρίνουν ότι η ελληνική πολιτεία δεν ερεύνησε εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Εκτός της Κρήτης, μπροστά έχουν πάρει οι έρευνες και σε άλλες περιοχές. Εντός του Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η σεισμική έρευνα στη θαλάσσια παραχώρηση του «Block 2» από την Energean.  

Παράλληλα, εντός του επόμενου μήνα αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις έρευνες στην περιοχή των Ιωαννίνων, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, για να ακολουθήσει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, η οποία προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023. Για την εκτέλεση των γεωτρήσεων και στις δύο περιοχές η εταιρεία έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμοστεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία  και  θα τηρήσει τις πιο αυστηρές προδιαγραφές  όσον αφορά στην  προστασία του περιβάλλοντος, με παράλληλη ενημέρωση της  τοπικής κοινωνίας. Οι σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα έγιναν    το 2019 και έδωσαν θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στο νομό Ιωαννίνων, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν από την ερευνητική γεώτρηση.

Η Energean είναι η  μοναδική εταιρεία που παράγει υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, ενώ έχει επεκταθεί σε οκτώ χώρες, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι, λόγω της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την επιτάχυνση του προγράμματος, μέσω ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος και την ανακήρυξη των έργων ως εθνικής σημασίας, ώστε να το θωρακίσει θεσμικά έναντι γραφειοκρατικών  εμποδίων.