Πορτογαλία: Αίτηση για το Πρώτο Πλωτό Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο Χωρίς Κρατική Επιδότηση

Πορτογαλία: Αίτηση για το Πρώτο Πλωτό Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο Χωρίς Κρατική Επιδότηση
energia.gr
Τρι, 18 Οκτωβρίου 2022 - 09:08

H BayWa r.e. έχει υποβάλει αίτηση για άδεια αποκλειστικής χρήσης του βυθού για την ανάπτυξη πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 600 MW στα ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας. Το έργο θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 30 στροβίλων σε μια αποκλειστική ζώνη στα ανοικτά της ακτογραμμής του Viana do Castelo.

 

Αυτό θα σήμαινε το πρώτο πλωτό υπεράκτιο έργο εμπορικής κλίμακας στην Πορτογαλία, καθώς και το πρώτο πλωτό υπεράκτιο έργο χωρίς επιδοτήσεις στον κόσμο.

Η αίτηση ακολουθεί τις αρχικές συζητήσεις και τα στάδια διαβούλευσης με την πορτογαλική κυβέρνηση και όλους τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Το έργο είναι συμβατό με τους προσφάτως ανακοινωθέντες διαγωνισμούς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα διεξαχθούν στο μέλλον και μπορεί να χρησιμεύσει ως προσχέδιο για τα έργα υποβολής προσφορών.

Η BayWa r.e. σκοπεύει να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλωτής υπεράκτιας αλυσίδας ανεφοδιασμού αιολικής ενέργειας στην Πορτογαλία χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τοπική υποδομή, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έργα δημοπράτησης.

Επίσης, το έργο θα υλοποιηθεί χωρίς καμία δημόσια επιχορήγηση και με σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΟΛΠ).