Η παραγωγή πετρελαίου στο γιγάντιο έργο Σαχαλίνη 1 στη ρωσική πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού υπό τον έλεγχο του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού της Exxon διακόπηκε με αφορμή την απόφασή της να μη δεχθεί την ασφάλιση των δεξαμενοπλοίων της από τοπικές επιχειρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι, όταν εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία και της επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες αποχώρησαν και δεν ασφαλίζουν πλέον τα τάνκερ που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Τα σχετικά με τις εξελίξεις στην Exxon ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Ειδικότερα, οι ασφαλιστικοί όμιλοι της Δύσης δεν καλύπτουν πλέον τα δεξαμενόπλοια εκείνα, τα οποία εκμεταλλεύεται η κρατική Sovcomflot, δηλαδή ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός όμιλος της Ρωσίας, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις. Μία από τις προαναφερθείσες πηγές τόνισε πως «η Exxon αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τα δεξαμενόπλοια της Sovcomflot». Από την απόφαση του αμερικανικού κολοσσού πλήττονται και ορισμένα φορτία που προορίζονταν για προμήθειες σε ινδικά διυλιστήρια.

Η Exxon δεν αποδέχθηκε την εναλλακτική κάλυψη την οποία είχε οργανώσει η Sovcomflot και η οποία προέρχεται από ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με τις πηγές. Πάντως, ούτε η Sovcomflot ούτε και η Exxon δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Ρόιτερς για σχολιασμό. Εν τω μεταξύ, όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να επιβάλει απαγόρευση στην ασφάλιση ρωσικών πετρελαιοφόρων. Επίσης, καταδεικνύουν τον σημαντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι ασφαλίσεις πλοίων και οι εγγυήσεις αντασφάλισης στις λειτουργίες των ομίλων πετρελαιοειδών. Από μέρους της η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στη Ρωσία, η Rosneft, και εταίρος στο έργο Σαχαλίνη 1, στράφηκε εναντίον του αμερικανικού ομίλου της Exxon, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για τη μείωση της παραγωγής. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως από τα μέσα Μαΐου το έργο δεν παρήγαγε σχεδόν καθόλου πετρέλαιο. Η δε ρωσική μονάδα της Exxon, Exxon Neftegas, επισήμανε πόσο δύσκολη ήταν η ναύλωση δεξαμενόπλοιων λόγω κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Μόσχας. Επιπλέον, η ρωσική εφημερίδα Kommersant ήταν η πρώτη που ανέφερε χθες πως σταμάτησε η παραγωγή στο έργο Σαχαλίνη 1, διότι η Exxon αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Sovcomflot.

Αξίζει να τονιστεί πως η παραγωγή πετρελαίου στο προαναφερθέν έργο στον Ειρηνικό προ καιρού μειώθηκε δραστικά στα μόλις 10.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση εν συγκρίσει με τα 220.000 βαρέλια ημερησίως, επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τη σύσταση ενός νέου φορέα – διαχειριστή για το έργο της Σαχαλίνης. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει η θυγατρική της Rosneft, Sakhalinmorneftegaz-Shelf. Η απόφαση δίνει στη ρωσική κυβέρνηση το ελεύθερο να αποφασίσει εάν οι ξένοι μέτοχοι μπορούν να διατηρήσουν μερίδια στο έργο, δίνοντάς τους προθεσμία ενός μήνα για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ή αλλιώς θα τα χάσουν.

Η Rosneft κατέχει μερίδιο 20% στο έργο, η ινδική ONGC Videsh επίσης 20% και η κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ιαπωνίας Sodeco το 30%. Τέλος, τον Αύγουστο, η Exxon δήλωσε ότι βρισκόταν στη διαδικασία μεταβίβασης του μεριδίου της 30% στον τρίτο συμβαλλόμενο, χωρίς, εντούτοις, να τον κατονομάσει.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")