Ερντογάν: Συμφωνήσαμε με τον Πούτιν να Δημιουργηθεί στην Τουρκία Κόμβος Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη

Ερντογάν: Συμφωνήσαμε με τον Πούτιν να Δημιουργηθεί στην Τουρκία Κόμβος Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη
energia.gr
Τετ, 19 Οκτωβρίου 2022 - 19:33

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σήμερα, Τετάρτη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν για τη δημιουργία ενός κόμβου προμήθειας φυσικού αερίου στην τουρκική επικράτεια

Μάλιστα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι, μετά την σχεδόν πλήρη καταστροφή των αγωγών Nord Stream, η Ευρώπη θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω του κόμβου στην Τουρκία.

«Η Τουρκία θα γίνει ένας κόμβος και για το φυσικό αέριο. Στην τελευταία συνάντησή μας, συμφωνήσαμε με τον Πούτιν για το θέμα αυτό. Θα δημιουργήσουμε ένα κόμβο εδώ με τουρκικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ο Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, πως 'η Ευρώπη μπορεί να παίρνει το αέριό της από την Τουρκία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως στις δυτικές χώρες αυξάνονται οι ανησυχίες εν μέσω ενεργειακών κρίσεων ενώ η Τουρκία «δεν έχει τέτοιο πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται πως μετά την πρόσφατη συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν στο Καζακστάν ο Πούτιν είχε προτείνει τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να λέει πως η Άγκυρα και η Μόσχα θα συνεργαστούν για την κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη, μετά από ρωσική πρόταση.