Μειωμένα κατά 15% με 20% τα τιμολόγια Ρεύματος – Σήμερα οι Ανακοινώσεις των Εταιριών

Μειωμένα κατά 15% με 20% τα τιμολόγια Ρεύματος – Σήμερα οι Ανακοινώσεις των Εταιριών
energia.gr
Πεμ, 20 Οκτωβρίου 2022 - 09:24

Στα τιμολόγια ρεύματος για τον Νοέμβριο, που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας από τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας  αναμένεται να διαμορφωθεί ένα εύρος χρεώσεων από 0,45 έως 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κάτι που σημαίνει πως σε σχέση με τον Οκτώβριο τα τιμολόγια θα είναι χαμηλότερα κατά περίπου 15% με 20%. Τον Σεπτέμβριο, τα τιμολόγια ρεύματος ήταν τα υψηλότερα του τελευταίου τριμήνου.

Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις κυμάνθηκαν από τα 0,65 έως και τα 0,989 ευρώ ανά κιλοβατώρα και η κρατική επιδότηση ήταν στα 0,639 ευρώ. Οι τιμές της κιλοβατώρας κυμάνθηκαν στα 0,12 με 0,35 ευρώ.

Τον Οκτώβριο, όπου εφαρμόστηκαν οι κλιμακωτές χρεώσεις, οι τιμές κυμαίνονταν από τα 0,558 έως και τα 0,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το εύρος τιμών (με τις εκπτώσεις συνέπειας) ήταν στα 0,12 με 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι μειώσεις αποδίδονται στην πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας και εξηγούνται αφενός με την υπερκάλυψη του στόχου της Ε.Ε. για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου (91%) αλλά και με τη μεγάλη προσφορά ποσοτήτων LNG στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική χρέωση των καταναλωτών εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης που ανακοινώνει και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ωστόσο, όσο χαμηλότερο είναι το ονομαστικό τιμολόγιο κάθε προμηθευτή τόσο φθηνότερη θα είναι η τελική χρέωση των πελατών του. Επιπλέον, η μείωση των ονομαστικών τιμολογίων σημαίνει ότι θα χρειαστεί μικρότερη επιδότηση προκειμένου να συγκρατηθούν σε ανεκτά επίπεδα τα τελικά τιμολόγια.

Στο μεταξύ, το δικαίωμα να επιβάλουν ένα είδος «πέναλτι» σε όσους καταναλωτές αλλάξουν πάροχο πριν τη λήξη της σύμβασης προμήθειας ρεύματος με σταθερά τιμολόγια προβλέπει σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια, κατά παρέκκλιση της παρ. 1, επιτρέπεται στους προμηθευτές ή στους συμμετέχοντες στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση να επιβάλουν τέλος τερματισμού σύμβασης στους πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου πριν από τη λήξη της σύμβασης, υπό τον όρο ότι το εν λόγω τέλος προβλέπεται από σύμβαση την οποία έχει συνάψει οικειοθελώς ο πελάτης και ανακοινώνεται σαφώς στον πελάτη πριν από τη σύναψη της σύμβασης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Προβλέπεται επίσης για τα νοικοκυριά ότι έχουν το δικαίωμα να υπαναχωρήσουν αζημίως από τη σύμβαση προμήθειας εντός 14 ημερών, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί μεγαλύτερη προθεσμία.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να συμμετέχουν σε συστήματα μαζικής αλλαγής προμηθευτή.