Οι Ηγέτες της ΕΕ Αναζητούν Κοινή Αντίδραση Απέναντι στην Ανάφλεξη των Τιμών Ενέργειας

Οι Ηγέτες της ΕΕ Αναζητούν Κοινή Αντίδραση Απέναντι στην Ανάφλεξη των Τιμών Ενέργειας
energia.gr
Πεμ, 20 Οκτωβρίου 2022 - 10:55

Eπειτα από μια ατελέσφορη ...προθέρμανση στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, oι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να καταφέρουν επιτέλους να συμφωνήσουν σε μία κοινή αντίδραση απέναντι στην ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας, που δημιουργεί πλέον κοινωνικό αναβρασμό. Διπλωμάτες πάντως αναμένουν πολύ μακρές συνομιλίες ανάμεσα στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ορισμένες από τις ιδέες της Επιτροπής - όπως η ενίσχυση των κοινών αγορών φυσικού αερίου και η βελτίωση της

διασυνοριακής ενεργειακής αλληλεγγύης - έχουν μεγάλη αποδοχή από τις ηγεσίες των κρατών της ΕΕ. Αλλά στον κρίσιμο τομέα της επιβολής ανώτατων ορίων στις τιμές της ενέργειας, είναι πιθανό να υπάρχει πολύ  διχόνοια. «Είμαστε πολύ μακριά», προειδοποίησε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Κομισιόν ήταν εδώ και καιρό επιφυλακτική σχετικά με την άνοδο των ανώτατων τιμών, καθώς θέλει να αποφύγει την ανάμιξη σε μια πολύπλοκη αγορά. Ορισμένες χώρες του βορρά, ιδίως η Γερμανία, παραμένουν επιφυλακτικές σχετικά με την ιδέα, εν μέρει λόγω των φόβων ότι θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση όταν το μπλοκ χρειάζεται να διατηρήσει τις προμήθειες.

Ωστόσο, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ελλάδα ασκούν πιέσεις από τις αρχές του τρέχοντος έτους για δράση για τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου και αισθάνονται δικαιωμένοι από τις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής.

Η Επιτροπή είναι δύσπιστη σχετικά με ορισμένα από τα μοντέλα, ιδίως ένα πρωτοποριακό στην Ισπανία και την Πορτογαλία, το οποίο περιλαμβάνει τον έλεγχο της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γαλλία είναι επίσης θαυμαστής αυτού του «Ιβηρικού μοντέλου».

Αντίθετα, η Επιτροπή έριξε το βάρος της πίσω από έναν μηχανισμό ανώτατων τιμών έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα περιόριζε τις αυξήσεις των τιμών στην πλατφόρμα ΤΤF, το κύριο σημείο αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου της ΕΕ. Πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει αυτό, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων τιμών που εμπλέκονται, θα πρέπει να διερευνηθούν από αξιωματούχους και ειδικούς.

Ορισμένα κράτη μέλη υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτύχει δεδομένης της σοβαρότητας της ενεργειακής κρίσης. Η Teresa Ribera, υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας, έχει παραπονεθεί ότι τα σχέδια «εξακολουθούν να αφήνουν την αίσθηση ότι δεν ενεργούμε με την ταχύτητα και την ένταση που απαιτείται».

Αλλά ίσως η πιο σοβαρή αντίθεση προέρχεται από τα βόρεια κράτη μέλη που υποστηρίζουν, αντίθετα, ότι μια τέτοια παρέμβαση στην αγορά είναι επικίνδυνη και κινδυνεύει να αυξήσει την κατανάλωση και να εκτρέψει εναλλακτικές προμήθειες. «Υπάρχει μια πτυχή των συζητήσεων για αυτό, όπου είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί: για τις παρεμβάσεις στις τιμές της αγοράς», δήλωσε ένας Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το ερώτημα που θα δοκιμαστεί στη σύνοδο κορυφής είναι εάν αρκετά κράτη μέλη θα αρχίσουν ωστόσο να ταλαντεύονται πίσω από την ιδέα για να σχηματίσουν την ειδική πλειοψηφία που απαιτείται για να περάσει η ιδέα από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Ορισμένα κράτη μέλη πιστεύουν ότι μια σημαντική ανακάλυψη παραμένει δυνατή. Η σύνοδος κορυφής δεν θα επιλύσει όλα τα ζητήματα, αλλά «κάναμε τεράστια βήματα προς τα εμπρός», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Έχουμε τώρα στο τραπέζι συνεκτικές προτάσεις. Το κύριο μήνυμα [προς την επιτροπή] θα πρέπει να είναι: προχωρήστε, δουλέψτε πάνω σε αυτό».