Η ενεργειακή κρίση μπορεί να δονεί την Ευρώπη, οι συνέπειές της όμως θα ήταν πολύ μεγαλύτερες εάν δεν υπήρχε η αυξημένη παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ έχει εξοικονομήσει στην Ε.Ε. 11 δισ. ευρώ σε εισαγωγές φυσικού αερίου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η αιολική και ηλιακή ενέργεια έχει καλύψει το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα.

 

 

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη της E3G και της Ember που δημοσιεύει το Bloomberg - μια μελέτη η οποία δείχνει ότι οι καθαρές μορφές ενέργειας κάλυψαν το 24% των συνολικών αναγκών της Ε.Ε. στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό απόδοσης από ΑΠΕ που έχει καταγραφεί ποτέ στο συγκεκριμένο εξάμηνο της χρονιάς και ισοδυναμεί με εισαγωγές 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου συνολικού κόστους 11 δισ. ευρώ το οποίο εξοικονόμησε η Ευρώπη χάρη στην αυξημένη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

«Υπάρχει προφανές μακροοικονομικό και κοινωνικοοικονομικό πλεονέκτημα από την εισαγωγή ακόμη πιο υψηλών στόχων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας», επισημαίνει στο Bloomberg ο Αρτούρ Πατουλεϊά, εκ των συγγραφέων της μελέτης, προσθέτοντας: «Το υψηλό κόστος των ορυκτών καυσίμων ήρθε για να μείνει και οι ΑΠΕ είναι ο μόνος δρόμος για να μειωθεί η έκθεση σ’ αυτό το κόστος».

Οι τρέχοντες στόχοι της Ε.Ε. προβλέπουν ότι θα καλύπτει το 40% των αναγκών της σε ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές έως το έτος 2030. Η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο ωστόσο πιέζουν να ανέβει αυτό το ποσοστό, με το ίδιο χρονοδιάγραμμα, στο 45%.

*Από τη Ναυτεμπορική