Την επιτακτική ανάγκη να χορηγηθούν κίνητρα για τη σύναψη «πράσινων» PPA, προκειμένου να προωθηθεί η ενεργειακή μετάβαση παράλληλα με τη διασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές για την ενεργοβόρο βιομηχανία, ανέδειξαν τα στελέχη της Mytilineos που συμμετείχαν στη συνάντηση RE-Source Platform στο Άμστερνταμ (6-7 Οκτωβρίου). Η μεγαλύτερη συνάντηση Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάντηση παραγωγών, παρόχων και καταναλωτών

ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που πραγματοποιήθηκε φέτος εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Η Mytilineos, μάλιστα, είναι από φέτος ένας εκ των δέκα στρατηγικών εταίρων του RE-Source Platform. Τα στελέχη το ελληνικού ομίλου υπογράμμισαν ότι η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την αποφασιστική υιοθέτηση μέτρων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του και θα δίνουν ουσιαστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε έργα ΑΠΕ - κάνοντας πράξη, ουσιαστικά, την ενεργειακή μετάβαση.

Εφόσον υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο προτάσεις όπως το Green Pool, δηλαδή το καινοτόμο σχήμα που η ελληνική κυβέρνηση έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν, μπορεί να απελευθερωθεί τεράστιο δυναμικό στην αγορά, συνδυάζοντας την ταχύτατη διείσδυση σημαντικής ισχύος νέων ΑΠΕ με το πρασίνισμα της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Και τούτο διότι το Green Pool μπορεί να βοηθήσει το σύνολο της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας να αναλάβει σημαντικό ρίσκο χρηματοδοτώντας απευθείας νέες μονάδες ΑΠΕ μέσω PPA παράλληλα -μέσα από ανοιχτή ανταγωνιστική διαδικασία-, βελτιστοποιώντας και μερικώς αντισταθμίζοντας το κόστος που προκύπτει από την ανάγκη προσαρμογής της στοχαστικής παραγωγής ΑΠΕ στο προφίλ κατανάλωσης της βιομηχανίας.

Πλην όμως, η επιβολή πλαφόν στις τιμές ρεύματος από ΑΠΕ αλλά και το άναρχο τοπίο παρεμβάσεων στις εθνικές αγορές που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα κράτη-μέλη ουσιαστικά «παγώνουν» κάθε σκέψη για σύναψη μακροχρονίων PPAs, που αποτελούν κομβικό μέσο για τη χρηματοδότηση νέων ΑΠΕ. Και τούτο διότι η επενδυτική ελκυστικότητα των PPAs εξαρτάται από πολλούς και σύνθετους παράγοντες.

Μακροχρόνια Τα συμβόλαια απευθείας πώλησης της παραγωγής χαρτοφυλακίων ΑΠΕ είναι εκ φύσεως μακροχρόνια και για αυτό απαιτούν:

1) Σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο με στόχο τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στους επενδυτές αλλά και τους αγοραστές και

2) μια ευθυγραμμισμένη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που θα διασφαλίζει πρόσβαση σε ανταγωνιστικό ρεύμα