Οικονόμου: «Οι Προτάσεις Μητσοτάκη για την Ενεργειακή Κρίση Υιοθετούνται στη Φιλοσοφία τους Από την Κομισιόν Εν Όψει της Συνόδου Κορυφής»

Οικονόμου: «Οι Προτάσεις Μητσοτάκη για την Ενεργειακή Κρίση Υιοθετούνται στη Φιλοσοφία τους Από την Κομισιόν Εν Όψει της Συνόδου Κορυφής»
energia.gr
Πεμ, 20 Οκτωβρίου 2022 - 15:19

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Είπε ότι στο επίκεντρο της ατζέντας του Συμβουλίου είναι η ενεργειακή κρίση και ειδικότερα οι τρεις κατευθύνσεις στις οποίες κινείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: η μείωση της ζήτησης, η διασφάλιση του εφοδιασμού αλλά και η συγκράτηση των τιμών

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι δυο μέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέθεσε ένα συγκροτημένο πακέτο προτάσεων στη διαμόρφωση του οποίου έχει συμβάλει σημαντικά η χώρα μας, συστηματικά από τον περασμένο Μάρτιο. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετούνται στη φιλοσοφία τους από την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προτάσεις αυτές αφορούν το μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στο TTF και τον περιορισμό της διακυμάνσεως στις αγορές παραγωγών ενέργειας. Πακέτο προτάσεων υπάρχει επίσης και για την ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου.

Την κατάθεση του πακέτου προτάσεων χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει τώρα την ευκαιρία να προχωρήσει σε αποφάσεις για τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας. Αποφάσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για τη συγκυρία που βρισκόμαστε», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει πως η Ευρώπη οφείλει να στείλει ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι θα δράσει αποφασιστικά έχοντας στο οπλοστάσιό της κι έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατες τιμές στο φυσικό αέριο». 

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: 

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, η τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο επίκεντρο της ατζέντας του Συμβουλίου -όπως αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- είναι η ενεργειακή κρίση, και ειδικότερα οι τρεις κατευθύνσεις στις οποίες κινείται η ΕΕ: Η μείωση της ζήτησης, η διασφάλιση του εφοδιασμού, αλλά και η συγκράτηση των τιμών.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε ένα συγκροτημένο πακέτο προτάσεων, στη διαμόρφωση του οποίου έχει συμβάλλει σημαντικά η χώρα μας, συστηματικά από τον περασμένο Μάρτιο. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετούνται στη φιλοσοφία τους από την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προτάσεις αυτές αφορούν το μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στο TTF και τον περιορισμό της διακυμάνσεως στις αγορές παραγώγων ενέργειας. Πακέτο προτάσεων, υπάρχει, επίσης, και για την ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου.

Την κατάθεση του πακέτου προτάσεων χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει τώρα την ευκαιρία να προχωρήσει σε αποφάσεις για τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας, αποφάσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για τη συγκυρία που βρισκόμαστε, αποφάσεις που μπορούν να θέσουν όριο και μειωμένες τιμές στις ακραίες διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα σε μια κοινή προσπάθεια για να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι θα δράσει αποφασιστικά, έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατες τιμές στο φυσικό αέριο. Φαίνεται, άλλωστε, απλά ότι και μόνο το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συζήτηση, ότι η συζήτηση αυτή είναι στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα, έχει ήδη επηρεάσει την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα».

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής είπε ότι η Ελλάδα προσδοκά να υπάρξουν αποφάσεις στην κατεύθυνση της συζήτησης που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και της επιστολή της προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν μια ακόμη πιο αποτελεσματική πολιτική στήριξης στις κοινωνίες, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια της ενέργειας, στον ενεργειακό εκβιασμό, όπως είπε χαρακτηριστικά, που επιχειρεί ο Ρώσος Πρόεδρος προς τους λαούς της Ευρώπης.

«Είναι ώρα η Ευρώπη να πάρει αποφάσεις προς τις κατευθύνσεις αυτές που θα έρθουν να συμπληρώσουν τα εθνικά σχέδια και να δώσουν και περαιτέρω δυνατότητες στα κράτη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια» πρόσθεσε ο κ Οικονόμου.

Για την τουρκική προκλητικότητα και τα περιθώρια διαλόγου με την Τουρκία υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της λογικής της συζήτησης και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. «Βεβαίως είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις μας, είμαστε ανυποχώρητοι στα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η παρατεταμένη πολιτική της Τουρκίας, των προκλήσεων, των ανυπόστατων ισχυρισμών είναι εντελώς αδιέξοδη.

Είναι θετικό το γεγονός ότι από την Πράγα και μετά και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ υπήρξε από την τουρκική πλευρά μια ένδειξη ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι πρέπει να συζητάμε και να αφήσουμε στην άκρη τα περιβόητα «Μητσοτάκης γιοκ» κλπ» είπε.

«Έχει διαμορφωθεί με την έγκριση του ευρωπαϊκού συμβουλίου ένα πλαίσιο κυρώσεων σε ότι αφορά την Τουρκία που μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή εφόσον παραστεί ανάγκη και κριθεί σκόπιμο» πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε ερώτηση για το πόρισμα της OLAF για την frontex επανέλαβε ότι η χώρα μας όπως επιτάσσει το πατριωτικό μας καθήκον, όπως επιτάσσει το σύνταγμα, ασκεί μια πολιτική φύλαξης των συνόρων, μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. «Δεν υποκύπτουμε στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, φυλάσσουμε τα σύνορά μας και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να ζήσει ο ελληνικός λαός συνθήκες σαν αυτές που είχαμε στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης» σημείωσε.

«Οι Έλληνες συμπεριφέρονται με συνέπεια απέναντι στην παράδοση που έχουμε ως λαός, σεβόμενοι την ανθρωπιστική διάσταση και σώζουν ανθρώπινες ζωές. Αυτή η τακτική μας είναι η καλύτερη απάντηση σε όποια προπαγάνδα προσπαθεί να στήσει η απέναντι πλευρά» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.