Πρόταση προς την Αυστρία για μια μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση 3 GW -που θα μπορεί να φτάσει τα 9 GW- έχει καταθέσει η Ελλάδα προς την Αυστρία για την εξαγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προς τις χώρες του Βορρά, αποκάλυψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από το βήμα του συνεδρίου Renewable and Storage Forum

Η πρόταση εντάσσεται στο «κάδρο» της αυξημένης φιλοδοξίας για τις ΑΠΕ που δεν αφορά μόνο τη διείσδυση στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα της χώρας τα επόμενα χρόνια (με το ποσοστό να έχει φτάσει στο 46% από 30% τρία χρόνια πριν), αλλά και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας.

Ανάκτηση υπερεσόδων

Ο κ. Σκρέκας έστειλε επίσης σαφές μήνυμα προς όλους τους εμπλεκομένους όσον αφορά την ανάκτηση των υπερεσόδων στην ενέργεια, τονίζοντας ότι «όπου παράγονται υπερέσοδα, εμείς θα τα ανακτούμε και θα τα επιστρέφουμε πίσω στους καταναλωτές». Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε το πλαφόν ανά τεχνολογία στη χονδρική αγορά που έχει οδηγήσει σε «πραγματικές» τιμές χονδρικής 30%-40% κάτω σε σχέση με αυτές που προκύπτουν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) Ντίνος Μπενρουμπή χαρακτήρισε «δήμευση» το έκτακτο μέτρο της φορολόγησης των «παλαιών» υπερκερδών κατά 90%. Σημείωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν δημιουργεί αισθήματα δικαιοσύνης, βάζοντας στο «εδώλιο» όποιον αποκομίζει έσοδα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη πώς γίνεται ο προσπορισμός τους. Ανάλογη «λογική» εντόπισε κ. Μπενρουμπή και στο μέτρο κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής της λιανικής αγοράς, μέτρο που ήρθε να επιδεινώσει περαιτέρω την όποια δυνατότητα των ενεργειακών εταιρειών να κάνουν αντιστάθμιση κινδύνου. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη σπουδή των τελευταίων μηνών για ριζική αλλαγή της αγοράς ενέργειας και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης.

Επιδότηση έως 60% για φωτοβολταϊκά

Μιλώντας από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε ότι στο 60% θα φθάνει το ποσοστό της επιδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Το ποσοστό ενίσχυσης θα αφορά ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ, ενώ ο Οδηγός του προγράμματος αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, ετοιμάζονται άλλα δύο προγράμματα για την ενίσχυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, το πρόγραμμα προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση μονάδων αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις και το πρόγραμμα για την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων των δήμων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που θα αποσκοπεί στη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών.

Φιλόδοξος ενεργειακός σχεδιασμός έως το 2030

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου περιέγραψε συνολικά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο 8μηνο, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-Την κατάρτιση του νέου ενεργειακού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030 οπότε το μερίδιο των ΑΠΕ θα πρέπει να φθάσει στο 80% στην ηλεκτροπαραγωγή, 50% στην ψύξη-θέρμανση και 30% στις μεταφορές.

-Την ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος για τις ΑΠΕ που θα ψηφιοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης.

-Την προκήρυξη ενός ακόμη διαγωνισμού για ΑΠΕ έως το τέλος του χρόνου.

-Το ξεκαθάρισμα των έργων που έχουν οριστικές προσφορές σύνδεσης ώστε είτε να προχωρήσουν είτε να απελευθερώσουν τον ηλεκτρικό χώρο που καταλαμβάνουν.

-Την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας με στόχο τη διασφάλιση ισχύος 1,6 γιγαβάτ έως το τέλος του 2025.

-Την προώθηση των υπεράκτιων αιολικών έργων με στόχο το πρώτο να εγκαινιαστεί ως το 2030.

-Την εκκίνηση των διαγωνισμών για εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το 2023.

 

(από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)