Μοιάζει με ιστορική ειρωνεία αλλά συμβαίνει: Η Γερμανία απειλεί πλέον να σύρει στην ύφεση ολόκληρη την Ευρωζώνη

Η «σημαιοφόρος» του οικονομικού καλβινισμού στην Ευρώπη είναι εκείνη που πληρώνει πρώτη το πιο βαρύ τίμημα στην ενεργειακή κρίση, καθώς αντιμετωπίζει ιλιγγιώδες κόστος 85 δισ. δολαρίων τον χρόνο λόγω ελλείψεων προσωπικού. Τα στοιχεία του Bloomberg αποτυπώνουν εικόνα πολλαπλής κρίσης στο επιχειρηματικό σκηνικό της Γερμανίας, καθώς ορισμένες από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες της χώρας αναγκάζονται να κλείσουν μονάδες παραγωγής είτε διότι δεν αντέχουν το υπέρογκο πια ενεργειακό κόστος, είτε γιατί δεν βρίσκουν το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Το κόστος από τις ελλείψεις προσωπικού για τη γερμανική οικονομία υπολογίζεται στα 85 δισ. δολάρια τον χρόνο, καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, το 50% των επιχειρήσεων αναγκάζεται να μειώσει την παραγωγή του επειδή δεν βρίσκει εργαζόμενους. Εταιρείες όπως η Airbus, η BMW και η BASF δεν έχουν πλέον το προσωπικό που χρειάζονται για να καλύψουν τη ζήτηση. «Όλο και περισσότερες εταιρείες μειώνουν τις δραστηριότητές τους γιατί απλά δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι», λέει στο Bloomberg ο Stefan Sauer, ειδικός αγοράς εργασίας στο ινστιτούτο Ifo. «Σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτό το πρόβλημα πιθανότατα θα επιδεινωθεί», προσθέτει.

Η τάση αυτή αποτελεί καίριο πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας και έρχεται στη χειρότερη στιγμή, καθώς πολλαπλασιάζει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Και τούτο διότι οι επιχειρήσεις της χώρας και ειδικά οι πιο ενεργοβόρες, όπως οι εταιρείες χημικών, γυαλικών και κεραμικών, ήδη βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να εξανεμίζονται λόγω του αυξημένου κόστους και αναγκάζονται να κλείσουν εργοστάσια ή να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.

Οι ελλείψεις προσωπικού εντείνουν την πίεση για μισθολογικές αυξήσεις, μεγεθύνοντας ταυτόχρονα και την πληθωριστική κρίση: Με τον πληθωρισμό στο 10,9%, οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν αυξήσεις 10,5% και εκείνοι στη βιομηχανία μετάλλων 8%.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η Γερμανία οδηγεί, αναπόδραστα πια, ολόκληρη την Ευρωζώνη σε ύφεση το 2023. Δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων δείχνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί κατά 0,1% το 2023, εν μέσω εκρηκτικού ενεργειακού κόστους και αυξανόμενων επιτοκίων. Η ύφεση αυτή πυροδοτείται από τη Γερμανία, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται πως θα συρρικνωθεί κατά 0,5% τον επόμενο χρόνο, ενώ αντιθέτως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Τριγμοί στην ενότητα της ΕΚΤ

Η απειλή της ύφεσης, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, προκαλεί τριγμούς και στην ενότητα της ΕΚΤ, όπου τα «γεράκια» επιμένουν σε νέα, jumbo αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και κατά 0,75%, στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Αντίθετα, οι πιο μετριοπαθείς τραπεζίτες κρούουν κώδωνα κινδύνου για την ένταση και τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια νέα ύφεση και εισηγούνται πιο ζυγισμένες κινήσεις. Στις τάξεις των πιο «σκληρών» βρίσκονται οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ολλανδίας Κλας Νοτ και της Λετονίας Μάρτιν Κάζακς, ενώ την πιο προωθημένη στάση μέχρι τώρα υιοθετεί ο Βέλγος Πιερ Βανς, που δείχνει ως «λογική» την άνοδο των επιτοκίων στο 3% ακόμη και εν μέσω ύφεσης. Στον αντίποδα, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά, της Ιταλίας Ιγνάσιο Βίσκο και της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο προειδοποιούν ότι το 2023 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά και πρέπει να υπάρξει μετριοπάθεια στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

 

(από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)