Η ΔΕΗ στα Βαλκάνια

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, την ΔΕΗ, η Επιχείρηση ετοιμάζεται για επενδυτική βόλτα στα Βαλκάνια με στόχο την διαφοροποίηση και ενίσχυση του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου. Αναμφισβήτητα μια απόλυτα σωστή και επιβεβλημένη, εδώ και πολλά χρόνια, κίνηση. Μόνο που γίνεται στον λάθος χρόνο. Και αυτό γιατί όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν- να θυμίσουμε ότι το πόρταλ λειτουργεί από το 2001- η κίνηση αυτή έπρεπε να είχε γίνει στις αρχές του νέου αιώνα, όταν ακόμα ευρίσκετο υπό διαμόρφωση το νέο ηλεκτρικό τοπίο στην ΝΑ Ευρώπη. Τότε η ΔΕΗ είχε την οικονομική ευρωστία και ισχυρή κρατική υποστήριξη να επιλέξει να επενδύσει σε όποια Βαλκανική ηλεκτρική-ενεργειακή εταιρία επιθυμούσε. Με το Βαλκανικό τραπεζικό σύστημα να κυριαρχείται από Ελληνικές τράπεζες και την Ελλάδα να είναι ισχυρή σε πολιτικό και εμπορικό επίπεδο στην περιοχή, η ΔΕΗ είχε τότε μια μοναδική ευκαιρία

energia.gr
Τρι, 1 Νοεμβρίου 2022 - 10:37

να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΝΑ Ευρώπη. Με το που ξεκίνησε η οικονομική κρίση το 2009 και μπήκε η Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων η ευκαιρία αυτή εξέλειπε. Παρουσιάστηκε εκ νέου την περίοδο 2017/2018 όταν ομαλοποιήθηκε κάπως η οικονομία και η ΔΕΗ άρχισε εκ νέου να κοιτά προς βορρά. Τότε εμφανίστηκαν δυνατότητες επενδύσεων σε Αλβανία και Σερβία κυρίως σε υδροηλεκτρικά έργα, ένα τομέα όπου η ΔΕΗ διαθέτει τεράστια εμπειρία. Τελικά, η προηγούμενη διοίκηση έκανε ένα πρώτο δειλό βήμα εξαγοράζοντας μια μικρή σχετικά εταιρεία ενεργειακού trading στην Β. Μακεδονία. Κάτι ήταν και αυτό και δεν πρέπει να υποτιμάται καθόλου εν όψει της τότε οικονομικής συγκυρίας ( να θυμίσουμε την καθημερινή πίεση που εξασκούσε ηλιθιωδώς τότε η Κομισιόν για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης) και των σημαντικών δυσκολιών που υπάρχουν στις διακρατικές υποθέσεις. Τις οποίες οδυνηρά ανακαλύπτει η σημερινή διοίκηση.

Μπορεί με αρκετή επιμονή και λίγο καλή τύχη η σημερινή διοίκηση να καταφέρει τελικά να αγοράσει ορισμένα ενεργειακά assets στην περιοχή. Όμως το κόστος εξαγοράς θα είναι απείρως υψηλότερο και οι όροι δυσχερέστεροι καθότι οι παίκτες είναι καλύτερα εδραιωμένοι και το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον διαφορετικό. Βέβαια και οι απαιτήσεις της ΔΕΗ θα είναι διαφορετικές και πλέον αυστηρές αφού πλέον στόχος θα είναι όχι απλά να εξαγοραστούν οι οποίες εταιρείες αλλά εταιρείες που είναι κερδοφόρες και δεν θα χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις προκειμένου να αρχίσουν να αποδίδουν. Ο χρηματο-οικονομικός προσανατολισμός της σημερινής διοίκησης και η καθημερινή τριβή της με το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι στο νέο επενδυτικό ξεκίνημα.

Μόνο που θα χρειαστεί εξοικείωση με το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής, η ύφανση κατάλληλων συμμαχιών και η εξασφάλιση ισχυρής πολιτικής στήριξης. Παράγοντες που δεν γνωρίζουμε εάν έχουν λάβει υπόψη τους οι ιθύνοντες της Επιχείρησης. Και προπαντός θα χρειαστεί τόλμη και risk taking προκειμένου να ολοκληρωθούν γρήγορα και με επιτυχία τα βήματα που θα χρειαστεί να γίνουν. Άραγε διαθέτει αυτά τα προσόντα η σημερινή διοίκηση; Όπως είθισται να λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, «ο καιρός θα δείξει».